Demolarile de pe Buzesti-Berzei au ajuns la Parlamentul European
"Prin demolarea unor cladiri importante din Bucuresti se demoleaza insasi Europa ", a declarat Serban Sturdza, presedintele Asociatiei ProPatrimonio, referitor la demolarile facute pe strazile Buzesti-Berzei.
Roxana Wring, presedinta Asociatiei Pro_do_mo spune ca situatia este cu atat mai grava, deoarece demolarile s-au facut peste noapte, ilegal in anumite situatii, iar cetatenii nu au fost informati. “33 de case au fost demolate desi exista probleme cu autorizatia de demolare. Primaria Bucuresti a procedat la demolari in timpul noptii si in weekend si a dat afara proprietarii, in mijlocul iernii. Nu au fost responsabili fata de cetateni. Am atacat in instanta autorizatiile de demolare, Tribunalul spune ca se suspenda demolarea, dar ISC nu pune in aplicare decizia tribunalului. Cladirile au fost golite, iar politia locala a permis sa fie vandalizate.Nu exista transparenta, nu exista incredere in cetateni. Oamenii spun ca acest cartier era plin de case neingrijite. De ce ? Pentru ca primaria nu facea nimic in aceasta directie”.
O hala de carne proasptata, asemanatoare halei Matche, care urmeaza sa fie translatata datorita noului bulevard, a fost pastrata intacta la Bruxelles.
"Avem un patrimoniu cultural valoros, caracterizat prin eclectism. Toate stilurile arhitecturale sunt bine reprzentate in Bucuresti. Vorbim de o bogatie pe care trebuie sa o pastram. O resursa ecocomica extraordinara, complet neglijata. Nu stim foarte bine pe unde trece acest proiect, nu am stiut exact ce se demoleaza. Nu stim decat unde unde incepe. Pentru a-i face loc, una dintre cele trei cladiri Art Deco din Bucuresti, Hotel Marna, a fost demolata. Politia nu a facut nimic. Soarta Halei Matache, unul dintre primele centre de comert din Bucuresti, ultima piata traditionala cu structura metalica, este incerta. Mergand prin Bruxelles, am descoperit o cladire care seamana foarte mult cu Hala Matache, Hala Saint Gery. In ani 70, si aceasta hala a fost in pericol. Pe terenul ei vroiau sa faca un proiect megaloman, o cladire inalta, iar ce mai ramanea din cladirea veche trebuia sa devina un fel de parking. Au renuntat, au restaurat-o si acum a devenit un un punct turistic important cu cafenele, baruri, spatii pentru expozitii si birouri", a declarat Doina Vella, membra a asociatiei Pro_do_mo.
In plus, organizatiile nonguvernametale au declarat ca, prin construirea axei Buzesti-Berzei, Romania incalca conventiile internationale pe care le-a semnat si care implica dezvoltarea durabila.
"Orasul promoveaza drumuri mai largi pentru a facilita traficul. Scopul este sa scoti cat mai mult traficul din oras. Pentru construirea acestui nou bulevard, cartiere intregi, foarte valoroase, vor fi demolate. In plus, nu va rezolva traficul fiindca, cu cat ai mai multe drumuri, cu atat vei avea mai multe masini, iar orasul va fi segmentat. Este impotriva interesului public. Spatiul este invadat de infrastructura, de cabluri. In acest caz nu se tine cont de declaratia de la Toledo. Orasul european trebuie sa fie ecologic, verde si trebuie sa introducem alt tip de mobilitate, nu numai masina", a declarat Gruia Badescu.
Europarlamentarul Monica Macovei a declarat ca va sesiza organele de ancheta din tara pentru a verifica daca demolarile au fost facute legal. In plus, s-a angajat sa povesteascaacest caz colegilor din PE, care se ocupa de patrimoniu, pentru a gasi o solutie ca astfel de lucruri sa nu se mai intample.
Theodor Stolojan, prezent si el la discutie, a declarat ca Bucurestiul trebuie sa se dezvolte, iar doua treimi din casele vechi vor disprea in urmatorii 30 de ani.
"In primul rand, primaria trebuie sa respecte legea, iar demolarile sa fie legale. Studiile economice arata ca orasele sunt centre de dezvoltare, iar Bucurestiul nu poate sa lipseasca din aceasta teorie. Echilibrul care consta in dezvoltarea economica si pastrarea patrimoniului ramane la atitudinea celor care au puterea de decizie. Nu poti opri dezvoltarea orasului, nu poti renunta la patrimoniu. Doua treimi din Bucucuresti nu mai ramane in picioare in urmatorii 20-30 de ani. Vedeti ce se intampla pe strada Mihai Eminescu, pe Mihai Bravu. Sunt case care nu au viitor intr-un oras ca Bucurestiul. Treaba autoritatilor este sa stie cum sa pastreze cat mai mult din acest patrimoniu construit. Piata Matache este o zona de infectie urbana", a explicat europarlamentarul.
Intre timp, Comitetul Regiunilor lucreaza la un proiect prin care se va instaura un fel de “patrimoniu European” asemanator patrimoniului Unesco. Diferenta este ca inscrirea se va face mult mai usor decat in cazul UNESCO. Propunerea de inscriere va veni insa tot din partea administratiei locale. Astfel, patrimoniul local va fi mai bine protejat.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
de ce in tara asta parca numai distrusii se aud?
cernavoda, explodeaza si rade tot! sunt gata sa platesc pretul ca n-am emigrat din vreme...
de fapt nu ai curaj sa-ti dai numele ..de prost ce esti si de sluga...ion...citest si baga la cap ...vezi cum fac altii prin tari unde de slugarnicie si paraandarat se aude foarte rar...
Pentru eliberarea terenului pe care urmeaza sa se construiasca noul bulevard Uranus, primaria ar fi trebuit sa realizeze, in paralel, doua feluri de lucrari : 1.-mutarea cladirilor -monument istoric si 2.- demolarea cladirilor ce nu au restrictii de ordin cultural.
Edilii de azi au demonstrat, inca o data, ca soarta Bucurestiului le este indiferenta, ii lasa reci, ca trateaza capitala tarii ca pe o 'materie moarta', pe care o taie si o toaca (macelareste) la intamplare.
Sustin pastrarea Halei Matache, dar atat, restul sunt niste maghernite toate.
Sa nu comparam zona Buzesti cu centrul istoric al Bucurestiului. Sa puna mana sa curetze Buzestiul si sa faca bulevard si sa reabiliteze tot centrul istoric. Toti nebunii se apuca acum sa traga de orice cocoaba insalubra din zona Buzeti. Cred ca unii nu au cu ce sa isi ocupe timpul...(editat de HotNews.ro)
Cred ca te-au "emotionat" niste consilieri si acoliti care nu au apucat sa faca niste evaluari deosebit de umflate pana a venit buldozerul, ca altfel nu vad de ce ai fi asa rupta de realitate.
Oare singura solutie pentru a salva zona este sa o daramam?
in rest, sanatate buna!(editat de HotNews.ro)
dupa noi experiente neantelese , vii si aplici teorii de conservare a patrimoniului inexistent deja si pe targusorul nostru insalubru.
ai gandire lenta, reactie tarzie, Bucurestiul nu este Paris si nici Bruxelles dar entuziasmul nu tine loc de ani de studiu necesari sa ai discernamant profesional.
Atata doar, ca in loc sa va uram sa aveti cit mai repde un bulevard cu sase benzi de trafic care sa va treaca prin vecinatate, noi va dorim sa aveti un drum mai ingust, nou nout si cochet, cu un tramvai rapid si silentios, cu copaci pe margine si piste de biciclete. Ati crezut cumva ca dorim sa nu se modernizeze cartierul? Nicidecum: fiind in apropierea garii, e un loc potrivit pentru hoteluri cochete, amenajate in vechile cladiri istorice, dar cu tot confortul modern. E nevoie de banci, care si ele ar putea ocupa, ca in atatea alte locuri din Bucuresti, niste case vechi, frumos renovate. Magazine, buticuri, o piata infloritoare, zona de anticariate de pe Buzesti adusa in secolul 21, cu vitrine stralucitoare (dar nu cu termopane), cu stucaturile refacute, cariatidele curatzate…. suntem aproape siguri ca de fapt ne dorim acelasi lucru. Un cartier frumos. Pentru dumneavoastra, sa il locuiti, iar pentru noi sa trecem prin el cu placere. Pentru Bucuresti, sa produca o economie sanatoasa, vie.
Dezvoltare nu inseamna blocuri. Nu inseamna neaparat constructii. Din pacate, in Buzesti au existat mari interese imobiliare. Alminteri, interesul public era ca el sa fie renovat si reabilitat de mult!!!! Asa, banii nu vor veni in buzunarul orasenilor, ci in al catorva rechini imobiliari. Iar peste citiva ani, cind se va lasa seara printre mamutii cu birouri, marele bulevard va fi pustiu, iar masinile o sa treaca in goana, o sa va fie la fel de frica sa treceti prin noul cartier ca prin cel vechi. sau si mai si….
Credeti-ne, noi suntem cei mai buni prieteni ai oamenilor civilizati care locuiesc in Buzesti. Primarul se preface, dar nu e!
trebuia sa ne tii "hot" inainte de demolari acum esti plictisitoare
-"Nu poti opri dezvoltarea orasului, nu poti renunta la patrimoniu": in Europa sunt atatea orase mult mult mai dezvoltate decat Bucurestiul ca au stiut sa-si pastreze patrimoniul arhitectural si sa se dezvolte foarte bine. De ce sa darami 2 treimi din casele vechi pentru a te dezvolta?
-"Doua treimi din Bucucuresti nu mai ramane in picioare in urmatorii 20-30 de ani. Vedeti ce se intampla pe strada Mihai Eminescu, pe Mihai Bravu. Sunt case care nu au viitor intr-un oras ca Bucurestiul.": eu speram ca blocurile comuniste ale lui Ceausescu si nu numai, nu mai au viitor in Bucuresti, dar se pare ca tocmai casele mai vechi si frumoase, care au respectat la vremea lor parametri urbanistici si se mai incadreaza inca in acesti parametri, deranjeaza. Am vazut se ce intampla pe Eminescu: pe o straduta mica se contruiesc blocuri cu 8-10 si mai multe etaje care ocupa tot terenul de sub ele.
Sper ca dupa ce se va produce acesta dezvoltare cu orice mijloace (eusper ca nu asa ne vom dezvolta) sustinuta se pare si de Stolojan, sa mai existe si oameni care sa iubeasca Bucurestiul si sa doreasca sa traiasca. Dupa cate stiu eu copiii domnului Stolojan sunt prin strainatati definitiv (cel putin fiul)...asa ce ce mai conteaza ce se alege de Bucuresti, de tara...
In plus, nu exista nicio fatada asa speciala pe toata strada aia. Nu vorbim de Ateneu sau de zona Lipscani, totusi.
Apoi, se stia despre aceste demolari de aproape 10 ani de cand se tot aplica pentru avize. Daca ONG-urile au dreptate si Primaria le-a daramat ilegal, atunci autoritatile au mare problema, in primul rand de incompetenta si prostie crasa.
Haideti totusi sa ne plasam in prezentul urban. Zona aia era cea mai infecta vecinatate a Pietei Romane si Pietei Victoriei.
Stiti de fapt care e treaba? Demolarea acestor maghernite inseamna demolarea acestei retele de rele moravuri si indepartarea lor din zona foarte importanta care este Gara de Nord. Practic Proxenetii si reteaua de crima organizata pierde locul si zona de functionare de unde fac o gramada de bani!
Asta e de fapt durerea si de aici tot circul si rahatul asta! Ii scoate afara din zona Garii pe proxeneti si prostituate si se elibereaza zona, iar ei sunt constienti ca in alta parte nu o sa mai castige la fel de mult!
Va dau un sfat: Demolati toata zona Matache + Zona spitalului Militar si Zona Gara Basarab - Fabrica de bere si o sa vedeti ca Bucurestiul va renaste spiritual. Va fi in sfarsit CURAT la Gara de Nord iar toata clica de acolo nu va mai avea locuri de prostitutie!
Asta e de fapt adevarul domnilor! Hai sa nu o mai lungim si sa o dam cu fasoane aberante! Cei din capul mafie sunt vizibil deranjati de pierderile la bugetul clandestin din droguri si trafic de carne vie!
Asa ca si zona Mosilor si Muncii .... trebuiesc demolate!
Prostitutia si proxenetismul e mai greu de facut la bloc pt ca sunt multi propietari care vad, nu sunt curti si garduri pe unde sa fugi la razii iar in cazul blocului nu poti scapa fugind pe palcon sau acoperis in curtea vecina!
Aici e buba! Demoland maghernitele vechi demolam proxenetismul si prostitutia in Bucuresti, iar cei ce au un venit substantial underground din asta sunt foarte tristi si suparati acum si protesteaza pe la EU!
Pai de ce nu le spunem celor din EU si de aspectul asta vizavis de programul CNN recent de distrugere a sclavagismului si traficului de carne vie?
Pai daca tot ne plangem la EU hai sa ne plangem de toate, nu numai de ce le convine unora!
Daca mai punem la dosar faptul ca 50% din prostituate sunt minore ... hmmm ... poate EU isi schimba optica si da chiar o lege de urgentare a demolarilor?
Ce ziceti domnilor? Am dreptate?
Daca era un proiect sustinut de gasca PDL, nu vedeai coada de ONG pe acolo, se pare ca Oprescu nu le-a dat si lor sa roada la ciolan.
Avem nevoie de infrastructura in orasul asta "cursa de soareci", nu putem sta la nesfarsit pt. fiecare pietricica, am devenit atat de civilizati incat nu mai putem trai fara monumentele alea darapanate si pline de mizerie.
Sa nu mai dati exemple din Europa civilizata, ca nu darama nimeni Opera sau muzeul Antipa, se fac aiurea comparatii(oricum si pe la ei s-au facut manevre, vezi Italia si Grecia).
Cea mai mare nemultumire si frustare vine datorita faptului ca atunci cand vrea sa se faca ceva pt. urbe vine cineva si pune bete in roate.
PS: "Poate vine cutremurul ala odata sa-i trezeasca pe toti, atunci nu va mai fi nevoie de vreo aprobare, va pica tot"
casele au ajuns niste daramaturi, locuite abuziv de tigani, de drogati si prostituatele cele mai mizere.
un bulevard nou ar revigora economic zona.
normal ar fi insa ca unele dintre cladiri sa fie mutate si nu pur si simplu daramate.
ONG-urile tipa si dau din picioare dar nu vin cu solutii.
e usor sa dai cu pietre intr-un proprietar ca nu intretine o constructie. dar poate omul e un pensionar amarat si nu are bani de paine.
cel mai bine ar fi fost ca ONG-urile, in loc sa cheltuie bani pe campanii de imagine si sa sifoneze fonduri serioase pe prostii, sa faca lobby pentru o lege a exproprierii cladirilor vechi cu arhitectura deosebita, restaurarii pe banii primariei si apoi darea intr-o folosinta comerciala pentru a produce venituri.
toata lumea tipa in tzara asta ca nu-i bine ce face altul dar mai nimeni nu vine cu vreo solutie...
de regula, solutia este 'las-o asa'; si peste ani ne miram ca nu se misca nimic in tara asta si suntem din ce in ce mai in urma fata de natiunile civilizate.
adevarul e ca in momentul asta nimic nu mai poate fi 'lasat asa cum e' pentru simplul fapt ca o sa cada pe noi maghernitele si o sa ne sufoce gunoaiele.
ei nu pot aloca banii pentru refacerea acelor case. ii papa pe deplasari la bruxelles sa puna bete in roate.
nu aloca banii pentru construirea adaposturilor penrtru ciini ci pe salariile si diurnele lor grase si pe intretinerea unei situatii conflictuale care le justifica existenta.
Patrimoniu este o marturie a trecutului, faptul ca multe din case arata ruinate si neingrijite este pentru ca nu stim sa pretuim valorile, iar abandonul lor si utilizarea de catre categorii sociale defavorizate este doar razultatul politicilor dezastruoase si contra interesului public dus de mai tote administratiile pe care Bucurestiul le-a avut - incepind cu Ceausescu!
Clădirile nu sunt ele de vină că autorităţile nu-şi fac treaba şi nu evacuează boschetarii. Nu sunt ele de vină că oamenii le fură burlanele şi se infiltrează apa. Nu sunt ele de vină pentru trafic.
Hotel Marna era un exemplu superb art-deco, numagherniţă! Centrul Istoric era magherniţă acum 5 ani şi acum mergeţi toţi la cafenele acolo.
Dacă mergem să demolăm casele insalubre, dispare tot oraşul. Autorităţile trebuie să renoveze, nu să demoleze. Orice dezvoltare trebuie făcută cu măsură, nu demolând monumente.
Ceauşescu a demolat biserici, blocuri, muzee, 30 de ani mai târziu repetăm greşeala? Înseamnă că nu am învăţat nimic.
asteptam ca Bucurestiul sa arate ca Bruxelles si catiusa sa se intoarca la subiectul la care se pricepe cel mai bine, avand peste 100 de comentarii si anume articolul "am fost tarfa pentru o noapte" care face parte din CV ul ei , de care se rusineaza acum cand este printre intelectuali rafinati.
Reconstruiti Hala matache la milimetru dar pe un alt site.
Faceti ordine in Bucurestiul asta si asta nu se poate decat cu buldozerul.
Si mie mi-a demolat Ceasca casa superba vis-a-vis de Spitalul Panduri si nu mai ma plang.
Totul pentru strazi cat mai largi si trafic normal.
Demolati, demolati, demolati...
In plus, Romania are legi care protejeaza monumentele si siturile istorice si care permit primariilor si Min Culturii sa intervina atunci cand propritarii nu o fac. Exproprierea pentru neglijenta este prevazuta. Primaria nu are nici o scuza pentru starea de degradare in care a ajuns zona istorica Buzesti. Nu ONG-urile au responsabilitatea, ci autoritatile statului.
Demolarile nu rezolva nici problema prostitutiei si nici a sobolanilor. Respectarea legilor, da. Asa ca, va rog, haideti sa nu mai justificam abuzurile autoritatilor prin invocarea unor situatii de care tot ele sunt vinovate!
Legat de dezv. buc., pot spune doar ca Oprescu, Videanu, Basescu sunt simpli macelari (cel3macelari). Cateva exp.: in Europa nu exista NICIUN ORAS CU SOSELE SUSPENDATE (nici macar NY nu are). Nu luam in calc doar orase de 1-2mil de loc ci si de 5-7-10mil. Munchen(1.3mil) are 250statii de metrou, Buc(2,3mil)49 statii. In NY cartierul Little Italy este acum zona monument istoric. Buc mai are cateva sute de case vechi, Berlinul (dupa un bombardament) au zeci de mii de case vechi si mai reconstruiesc si anul acesta. Cate argumente mai doriti pt a pricepe ca tr sa ne conservam mica identitate care ne-a mai ramas dupa nenorocitii de comunisti si cei 3 macelari?
Acum, acuzatiile la adresa ONGurilor sunt stupide pentru ca politica urbana nu trebuie sa o faca ONG-urile nu ele trebuie sa asigure buna dezvoltare a orasului ci ADIMINSTRATIA si proprietarii. ONGurile pot sa ajute dar sa le acuzi ca n-au facut si ca n-au dres e cretin. De acuzat e ca nu s-au facut la timp retrocedarile, ca au fost tolerati tiganii in casele ocupate abuziv, ca a fost tolerata situatia promiscua pentru care acum se cere demolarea zonei. De acuzat e un demagog ordinar si impotent precum Paleologu care se afisa foarte agresiv fata de Ontanu la TV cand cu incendiul de la Armeneasca dar in spatele lui Hanul Solacolu se prabusea pentru ca nu facuse ce trebuia el sa faca: sa prevada bugetul si sa exercite dreptul de preemtiune adica SA CUMPERE si sa restureze monumentul. Ani de zile s-a chinuit proprietarul sa si-l recapete apoi alti ani ca sa poata sa evacueze focarul ala de infestie, prostitutie si hotie care a distrus cladirea. Pana a reusit sa faca asta deja i-a cazut casei acoperisul si a ajuns de nefolosit in timp ce ministrul se indigna pe unde apuca si publica "carti negre ale patrimoniului" ca sa arate ca se afla in treaba. Asta acuzati nu ONG-urile!
Apoi acuzati planuri facute pe genunchi fara justificari suficiente cum e aceasta axa miraculoasa care nu va rezolva deloc traficul pe Victoriei si nici altundeva!