- Vezi in FOTOGALERIE un contra-exemplu: cum sint reconditionate vechile hale de peste din Tel Aviv
In ultimele luni, hotii au intrat de mai multe ori in interiorul halei furand caramida, fier si lemn. Hala a fost expropriata de Primaria Capitalei si urmeaza a fi demolata si mutata pentru construirea Axei Buzesti-Berzei. Mai multi ONG-isti sustin ca hala este lasata pe mana hotilor, in mod special de Primarie, pentru a se "autodemola":
"Pentru ca Primaria Capitalei nu a obtinut, la presiunea societatii civile, avizul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice pentru desfiintarea legala a Halei Matache, recurge la metoda bine pusa la punct de 'demolatorii' ilegali, si anume abandonarea imobilului si dezmembrarea lui pe furis pina la disparitia totala. Hala Matache figureaza in continuare ca monument istoric, dar PMB refuza sa o protejeze asa cum prevede legea, astfel ea poate fi lasata prada demolatorilor de ocazie. Pe 3 februarie 2011, Asociatia Salvati Bucurestiul si Societatea Academica Romana au inaintat Parchetului o plingere penala impotriva PMB acuzind-i pe cei responsabili de distrugere, abuz in serviciu contra persoanelor, abuz in serviciu contra intereserlor publice. De ce se inversuneaza Primarul Oprescu sa faca disparuta Hala Matache? Pentru ca ea sta in calea viitorului bulevard Uranus. In aceasta situatie, PMB trateaza legea ca pe un moft", ne-a declarat Roxana Wring, presedinta asociatiei Pro_Do_Mo.
Ceea ce noi distrugem cu sarg, alte popoare pastreaza cu sfintenie. Halele de peste din portul vechi al Tel Aviv-ului, Jaffa, au fost restaurate in urma cu cativa ani. In interiorul lor functioneaza acum, fie piete de peste, fie sali de expozitie.
Reabilitarea halelor face parte dintr-un program de reabilitare a intregului port, iar costurile sunt estimate la 100 milioane dolari. Arhitectii care s-au ocupat de restaurarea halelor au ales sa pastreze aspectul acestora cat mai aproape de cel initial.
Politia Capitalei spune ca tabla de pe casa a fost luata de vint
"In urma sesizarii facuta de dvs., o echipa de la Politia Locala Bucuresti s-a deplasat la fata locului. Nu exista semne de efractie. Cladirea este una foarte veche si neintretinuta, iar de la furtunile din ultimele zile este foarte posibil sa fi zburat tabla de pe casa. Noi patrulam nn-stop in zona si dam zilnic amenzi hotilor de fier vechi. Acestia se intorc insa de fiecare data. Constructorul este cel care trebuie sa asigure paza", a declarat Razvan Popa, purtator de cuvint al Politie Locale Bucuresti.
a venit vantu' si a suflat tabla... cat de mult trebuie sa ti se rupa ca sa spui asta. razvan popa cica a fost ziarist la viata lui. auzi, constructorul trebuie sa asigure paza. care constructor, amice? ca hala asta a fost ridicata cand nici macar parintii tai nu erau in proiect.
daramati tot, tot.
In mod clar, vantul nu bate si prin buzunarele lor...
dar avem exemple neaose, pentru ca trebuie sa ne plasam in contextul irationalitatii romanesti, nu sa ne raportam la bunul simt usor de gasit o data ce treci granitele tarii.
de exemplu, pe mine ma incanta de fiecare data sa vad cladirea halelor din Ploiesti - intr-un oras ce are prea putine locuri frumoase, cladirea aceea chiar iese in evidenta. in continuare sunt hale acolo. de altfel, de cate ori am trecut prin orasul acela n-am putut sa nu remarc ca e ingrijit si curat, cel putin centrul.
inclin sa cred ca "Gola" are dreptate: primaria a demolat, iar de restul lasa tiganimea sa se ocupe. dar, dupa cum arata zona, si nu doar zona, ci chiar si centrul Bucurestiului, tind sa cred ca urmarile acestei "metode" vor fi mult mai grave decat deja obisnuita eliminare a arhitecturii istorice din peisaj.
la urma urmei, Bucurestiul "nu mai e ce-a fost" din perioada constructiilor lui Ceausescu. e vorba de o deteriorare a atmosferei, de mizerie, jaf, haos. e groaznic ca asta se repeta acum, pentru a macina ce a rezistat atunci.
in mod normal, pentru deteriorarea spatiului in zona aceea ar trebui ca unii responsabili sa aiba de trecut prin procese si eventual si prin inchisoare.
Oprescule, de tine e vorba!
Si cei din Bucuresti, nu va mai plingeti atit, l-ati votat? Atunci spalati-va pe cap cu el.
Mai bine bulevarde cat mai largi
era o cocina
eu le-as dori tuturor "edililor" sa petreaca - nu o noapte, dar macar o zi in zona grivitei, piata matache, gara... aceasta experienta extrema va fi cu siguranta edificatoare pentru a intelege grozavia distrugerilor de acolo. faptul ca monumente istorice dispar nu mai e decat un aspect marginal - ce inlocuieste acele cladiri e mult mai groaznic (si nu ma refer, evident, la "axa" vietii, ci la distrugerea, mizeria, haosul ce ameninta sa inghita tot Bucurestiul).
acum cativa ani, zona garii era inca o zona cam darapanata, dar totusi de mahala pitoreasca.
Dupa ce pana prin martie au fost scoase sinele de tramvai si piatra cubica de pavaj, indepartandu-se si cam un metru de sol, fosta zona carosabila a devenit un shantz mocirlos si plin de reziduuri prin care nu se mai poate nici macar traversa strada!
Ce se va intampla in caz de incendiu nici nu ne mai gandim caci circulatia rutiera in zona este complet DAR SI DEGEABA BLOCATA de cateva luni bune...
Mizeria existentiala creste zilnic datorita nepasarii edililor dar si...absentei lucratorilor constructorului.... Concetatenii nostri care se ocupa cu furatul a tot ce se mai poate sunt concurati de cei care arunca gunoaie menajere si alte resturi direct in sant...Intreruperile de electricitate, telefonie si gaze sunt cel putin saptamanale,
Mai sunt inca nedemolate doar casele de la nr.81 si 89 pe care justitia le-a considerat nedemolabile dar nu si proiectantii viitorului bulevard...Din disputa asta tardiva si inutila au de pierdut in primul rand cei ce locuiesc in zona - prin inadmisibila prelungire a lucrarilor...
Ar fi necesar ca ziaristii sa discute si cu reprezentantii constructorului - care, desigur, vor acuza neeliberarea terenului de catre PMB pentru a-si justifica inactivitatea...Dar nici pe segmentul str.Buzesti lucrarile nu avanseaza in ritm sustinut iar modul de lucru al lucratorilor si organizarea de santier - VIZIBILE ORICAND ORICUI - contrazic frecvent principii ingineresti si manageriale cunoscute de cei care lucreaza in domeniu...
Pai PANA CAND DOMNILOR FOSTI TOVARASI VA VETI MAI BATEA JOC DE BUCURESTENII CARE AU NESANSA SA MAI LOCUIASCA IN ZONA BERZEI? In lunile de vara, mirosurile pestilentiale generate de balti si gunoaie vor face ca zona sa devina un iad pentru toti cei care au ramas in zona constatand BATAIA DE JOC si NEPROFESIONALISMUL celor care ar fi trebuit sa construiasca marele bulevard..
Acum s-a trezit cultura in fiecare dintre noi si simtul patriotic.
Daca hala matache se reface, banuiesc ca nu o sa se refaca in aceeasi stare deplorabila ca si pana acum.
Asa ca priviti si partea buna, conform promisiunilor....(?!) .... O sa existe un bulevard + hala matache refacuta.
Cu si fara bucatile de tabla furata (de tiganii romani nu zice nimeni nimic?) sala o sa fie recontruita (sper!!!).
Acum haideti sa judecam totusi rational, ca sa ajungi la "ora de varf" (chiar daca tine mai putine ore acum decat tinea in 2008) de la Piata Victoriei la Parlament si mai departe pe 13 Septembrie ai 2 variante mari, ori merge pe Lascar Catargiu - Magheru, ori mergi pe Calea Victoriei. In ambele variante faci vreo 30 de minute, in conditiile in care atunci cand e liber faci maxim 5. Prin aceasta largire axei Buzesti-Berzei s-ar realiza o varianta viabila in plus pe langa cele 2, deci s-ar imbunatati calitatea vietii in acest oras pentru cei care trebuie sa travserveze centrul in timpul zilei. Eu unul prefer sa imi creasca calitatea vietii si sa imi pierd mai putin timp din viata stand la semafor, decat sa stiu ca este acolo o cladire monument, o bucatica de istorie, care nu imi tine nici de cald si nici benzina nu imi baga in rezervor.
Adica totusi, scopul acestei demolari nu este sa se construiasca nu stiu ce bloc, este sa se faca un bulevard care ar folosi la sute de mii de oameni care au treaba in centru sau care trebuie sa traverseze centrul in fiecare zi.
Si in Bucuresti se pastreaza fatadele cladirilor si se construieste in spate, astfel incat noua cladire va avea fatada veche. Cel mai recent exemplu este hotelul care s-a construit langa Hanul lui Manuc. De asemenea, pe Bld. Elisabeta este un santier, in diagonala fata de Mc Donalds unde se actioneaza la fel, fatada a ramas, iar in spate se construieste ceva nou.
Trebuie sa ramana la simple relatari ale stirilor, dar se avanta in comentarii la care specialistii ar medita ceva mai mult ca ea
Asemanarea Jaffa- Bucuresti este nepotrivita iar afirmatia ca hala se demoleaza si se reconstruieste este contradictorie cu faptul demolarii de catre amaratii care se bucura la o caramida veche care nu o sa ajunga la groapa de gunoi si poate o sa si gaseasca locul intr o casa darapanata