​O agenție de turism din Marea Britanie propune un tur ieșit din comun care pornește dintr-un mic orășel numit Wigan și ajunge, aproape o lună mai târziu, în capitala nord-coreeană Phenian. Costul este de peste 3.000 de lire sterline și cei care se înscriu schimbă aproape zece trenuri. Agenția Lupine Travel s-a specializat pe locuri ieșite din comun și pe turism extrem și organizează excursii și în Transnistria, Eritrea, Sudan, Somaliland, Pakistan, Turkmenistan, Republica Centrafricană sau Arabia Saudită.

Afisul excursiei Wigan - PhenianFoto: Lupine Travel

Turul propus începe pe 25 aprilie 2020 și se termină pe 24 mai și este doar pentru cei extrem de rezistenți, fiindcă cei care se înscriu trebuie să schimbe trenul la Londra, Bruxelles, Varșovia, Moscova, Irkutsk, Ulan Bator și Beijing, biletele fiind cumpărate de agenție, ca parte a pachetului. Costul include și cazarea, vizele și ghizii.

Costul total este de 3.150 de lire și cel mai scump segment este de 15 zile, între Moscova și Beijing, costul fiind de 1,350 de lire.

Sejurul este gândit pe tema comunismului și se vizitează la Londra mormântul lui Karl Marx de la cimitirul Highgate unde se ajunge cu metroul. În Varșovia este vizitat Palatul Culturii, construit pe vremea lui Stalin, iar în Moscova se insistă pe mormântul lui Lenin. La Phenian toate monumentele mari sunt dedicate familiei aflată la putere.

În Corea de Nord se stă patru zile și cei care vor să mai adauge trei zile trebuie să dea în plus 450 de lire. De menționat că la Phenian și oriunde în Coreea de Nord turiștii nu se pot mișca în voie, ci doar însoțiți de ”securiști” ai regimului dictatorial de acolo.

Orășelul de unde se pleacă, Wigan, este lângă Manchester și a fost ales fiindcă este sediul agenției de turism. Wigan are 100.000 de locuitori și numele său a fost menționat pe plan european în 2013 când echipa de fotbal Wigan Athletic a jucat în grupele Europa League.