Autoritățile din Albania au deschis licitația pentru modernizarea liniei de 34 km dintre cele mai mari orașe ale țării și pentru legarea aeroportului internațional de capitala Tirana. Albania este printre țările europene cu cele mai mici rețele feroviare, dar are planuri mari. Acum, călătoria cu autobuzul din centrul capitalei până la aeroport durează 45 de minute, când vor circula trenuri expres ar putea dura 12 minute.

Metrou usor din TiranaFoto: unece.org

Companiile sunt invitate să vină cu oferte pentru modernizarea liniei de 34 km dintre capitala Tirana și orașul Durres, cel mai mare port al țării. Din apropierea orașului Durres va porni o cale ferată de 5,7 km către aeroportul internațional Tirana Nene Tereza (Maica Tereza), care astfel va ajunge să aibă tren direct atât către Durres, cât și către Tirana.

Proiectul total este în valoare de 90 milioane euro, dintre care 37 milioane euro reprezintă un împrumut BERD, 35 milioane euro sunt granturi UE și restul sunt fonduri de la guvernul albanez.

Cu trenurile expres călătoria între Tirana și Durres va dura 22 de minute.

Contractele vor fi acordate în două etape. Prima va trebui finalizată până la 15 ianuarie 2020.

Albania are 363 km de cale ferată, vitezele medii sunt de sub 30 km/h, iar cele maxime sunt de 55 km/h pentru trenurile de călători și 45 km/h pentru cele de marfă.

Albania studiază viabilitatea reabilitării a 152 km către graița cu Macedonia de Nord și stabilirea unei legături feroviare cu Grecia.