VIDEO INTERVIU Misterele metroului bucureștean: La Gara de Nord, există o altă gară subterană, umplută cu pământ/ De ce stația de la Romană e atât e îngustă/ Motivul pentru care Ceaușescu nu a vrut metrou în Drumul Taberei

de Daniela Mihai     HotNews.ro
Vineri, 6 decembrie 2019, 22:14 Economie | Industrie Feroviara


Octavian Udistre
Foto: Hotnews
În diminețile aglomerate, mulți bucureșteni grăbiți sunt salvați de metrou – o alternativă rapidă de a ajunge dintr-un loc în altul. Câteva dintre misterele acestei construcții au fost dezvăluite de Octavian Udriste – singurul feroviar în viață, din cei cinci ingineri aleși de Nicolae Ceaușescu să ducă la bun sfârșit planul său de a avea un metrou sută la sută românesc.

” În 1972, la o plenară a Comitetului Central, Nicolae Ceaușescu a anunțat că face metroul – dar fără ruși, fără nemți, fără ajutorul nimănui. Probabil, a vrut să demonstreze mapamondului că economia României poate să construiască singură un metrou. Am fost cinci feroviari selectați pentru a pune pe picioare o întreprindere care să se ocupe de construcție”, a spus Udiștre.


Motivul pentru care Ceaușescu nu a vrut metrou în Drumul Taberei

Octavian Udiștre:
”Știu de la proiectanți că Nicolae Ceaușescu nu a vrut să facă metrou în Drumul Taberei pe motiv că acest cartier nu este ctitoria lui. El a vrut ca metroul să circule doarîn zonele în care s-a construit pe vremea lui – ceea ce este absurd, pentru că toți locuitorii sunt ai Capitalei, tu ești doar pentru unii și pentru alții nu? Cartierul Drumul Taberei a fost construit pe vremea lui Gheorghiu Dej. Vedeți ce înseamnă, Dej l-a crescut?!”De ce stația de la Romană este atât de îngustă?

Octavian Udiștre: ”Stația de metrou Piața Romană este o rușine națională. Înainte de a se lansa lucrările, se obișnuia ca proiectantul să prezinte proiectul la ”săliță” – era o camera în clădirea CC-ului unde venea tovarășul Ceaușescu și tovarășa Elena și câțiva membri ai Guvernului. Ea ar fi întrebat ce obiective industriale ”este” în zonă. I s-a răspuns că nu sunt obiective industriale, dar acolo se află Academia de Studii Economice. Reacția tovarășei a fost: ”Aaaaa, studenții???!!! Au făcut burtă? Să meargă pe jos!” Ceaușescu nu a intervenit și tovarășa a hotărât: fără metrou la Romană!

Ulterior, după mai multă vreme, a venit decizia să se construiască, totuși, stația Piața Romană. Dar atunci a apărut o problemă: câte orificii să se spargă în peretele de un metru și ceva, de beton armat. Indicația de la președinte a fost să se dea o singură spargere, adică un singur orificiu. Dar eu -am zis lui Ion Dincă, Teleagă așa cum i se mai spunea: ”Tovarășul prim-ministru, noi avem șase vagoane, fiecare vagon are patru uși și nu avem intercomunicație ca să îi aducem pe toți călătorii care vor să coboare la Romană fix în vagonul care nimerește în dreptul orificiului…” și el mi-a răspuns: ”Lasă, tovarășul…ne înțelegem noi, nu trebuie să știe Ceaușescu, facem noi mai multe orificii”. Până la urmă, s-au făcut două iar peroanele s-au făcut în afara pereților mulați, este un spațiu mic, de abia poți să te strecori”

O altă gara construită sub pământ, la Gara de Nord


Octavian Udiștre: ”Inițial, Magistrala I Republica - Crângași – Gara de Nord trebuia să se termine la Gară și de acolo, să înceapă o magistrală către Basarab, să o ia pe bulevardul Titulescu, să iasă în Piața Victoriei și să se ducă spre Pantelimon. Dar Ceaușescu a spus: ”Cum adică, la Gara de Nord două stații, suprapuse una peste alta?” Dar erau construite, inclusiv tunelul spre Basarab. Când a aflat, s-a opus vehement. ”Nu, tovarăși! Să treacă trenurile, să meargă în continuare , să fie doar o singură stație și să nu se oprească la gară. Eu am fost și cu mașina, și pe jos și se poate!”

De aceea, la Gara de Nord, noi avem dedesubt o gară umplută cu pământ și mai este una deasupra chinuită, unde scârție vagoanele pentru că nu am putut construi sub clădiri din cauza unui teren nisipos, a trebuit să facem metroul pe sub strada Polizu și acolo se ia o curbă foarte aspră, cu o rază de 90 metri. Viteza vagoanelor este de 30 km/h pentru că s-a schimbat soluția.

La Piața Unirii, se mai păstrează urmele de la inundația de acum 32 de ani

Octavian Udiștre: ” Un eveniment major s-a întâmplat în 1987, când se lucra la pasajul Unirii, iar o ploaie torențială a inundat metroul. Cine se uită cu atenție, va observa și acum dârele de pe pereții de la stația Piața Unirii, aflate la doi metri și jumătate în sus de șină. Se întâmpla într-o sâmbătă, pe la ora 21.00, capacitatea conductelor de evacuare a apei era insuficientă, iar apa s-a revărsat în piață. Apoi, a ajuns în metrou, a fost groaznic. După ce a stat ploaia, am început să scoatem apa cu pompele.

Luni, a venit tovarășul Ceaușescu însoțit de un secretar al CC-ul. Eu eram pe șantier și m-a întrebat când îi dăm drumul. I-am răspuns că miercuri seara vom face ultimele probe , iar joi dimineața, deschidem metroul. A plecat repede, pentru că secretarul Coman, care îl însoțea i-a spus: ”Tovarășul, haideți să plecăm, că încurcăm aici, dânșii știu să își facă treaba”! Și am scăpat…Am avut mare noroc că instalațiile de siguranță a circulație și echipamentele de comandă a semnalelor - chiar dacă au luat apă, după ce au fost uscate, au funcționat. Așa de bune erau..


Nu am reușit să facem mai nimic în 30 de ani

Octavian Udiștre: ”Eu regret că timpul de construcție este mult prea diminuat față de ceea ce a fost înainte. Azi, s-au schimbat condițiile. Atunci era o întreprindere care proiecta și coordona execuția. Acum se fac studii de fezabilitate, apoi se fac proiecte, se licitează apoi apar contestațiile și tot așa o lălăim încât nu am reușit în 30 de ani să finalizăm ceea ce era deja început.


Metroul fără mecanic - întâlnit în multe orașe europene

Octavian Udiștre
: ”Am călătorit în multe orașe din străinătate cu metroul fără mecanic. De ce acest lucru funcționează în Suedia sau Franța și nu ar funcționa și în România? Și acum, totul este semi-automat. Mecanicul nu face altceva decât să se uite dacă s-au urcat călătorii, vine anunțul că se închid ușile și, apoi, apasă pe un buton. Trenul merge și se oprește în stație singur. Nu știu dacă proiectanții noștri dețin soluțiile privind aplicarea acestei metode și în România, dar decizia trebuie luată la nivelul Ministerului Transporturilor, care tutelează, încă, metroul..Ar trebui făcută o licitație, pentru o linie nouă, complet separată, fără mecanic.”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

104650 vizualizari

 • +16 (70 voturi)    
  Trecând peste toanele lui Ceaușescu... (Vineri, 6 decembrie 2019, 22:44)

  Nyk1 [utilizator]

  ...pe vremea comuniștilor chiar se mișca ceva deși economia era o glumă proastă față de ceea ce este acum, iar oamenii cu pregătire din această țară chiar făceau lucrurile așa cum trebuie, uneori chiar și în ciuda „indicațiilor prețioase”. Acum, nimeni nu mai poate face nimic.

  Respect d-le Udriște, pentru tot ceea ce ați făcut pentru țară!
  • -9 (35 voturi)    
   Valeri Kuzmin (Vineri, 6 decembrie 2019, 22:52)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Iti taie copeicile
   • -4 (12 voturi)    
    Drumul Taberei a fost făcut de Nicolae Ceaușescu (Sâmbătă, 7 decembrie 2019, 15:15)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Cartierul Drumul Taberei a fost construit în mare parte după 1965. S-a început doar pe vremea lui Dej așa ca ce zice Octavian Udiștre în citat nu are nici o baza.

    Realitatea este că Drumul Taberei nu era o prioritate pentru metrou (cum nu este nici acum) iar legăturile sale cu centrul capitalei erau bune.

    Cum sa faca Nicolae Ceaușescu metrou în Drumul Taberei când stațiile de importanță foarte mare Piața Victoriei II și Bucur Obor au fost date în functiune în August 1989. Venea la rand și Drumul Taberei. Pana in 2000 ar fi fost gata.

    Citat:
    Octavian Udiștre: ”Știu de la proiectanți că Nicolae Ceaușescu nu a vrut să facă metrou în Drumul Taberei pe motiv că acest cartier nu este ctitoria lui. El a vrut ca metroul să circule doarîn zonele în care s-a construit pe vremea lui – ceea ce este absurd, pentru că toți locuitorii sunt ai Capitalei, tu ești doar pentru unii și pentru alții nu? Cartierul Drumul Taberei a fost construit pe vremea lui Gheorghiu Dej. Vedeți ce înseamnă, Dej l-a crescut?!”
    • +3 (7 voturi)    
     Ai dreptate (Duminică, 8 decembrie 2019, 6:00)

     valll [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     Dar asa e romanul, nu prea are caracter,, se da dupa vremuri.
     In timpul comunismului ii faceau temenele, in vremea de azi inca se poarta sa-l acuzi pe Ceausescu, chiar si ca sa dea bine..
     Vazand cata iresponsabilitate, lipsa de preocupare pentru tara au avut cei ce i-au urmat, cum au risipit tot ce s-a construit in ceausism, cat s-a furat, cum s-au imprastiat romanii, te intrebi: de ce l-au ucis?
     Macar sa-l fi lasat sa faca metrou si pana la Otopeni...
   • +1 (5 voturi)    
    Victoriei trebuia făcută după Drumul Taberei?!!? (Duminică, 8 decembrie 2019, 3:20)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Octavian Udriște aiureaza. Erau alte magistrale prioritare înainte de Drumul Taberei. Victoriei II, Stefan cel Mare, Obor au fost date în functiune în August 1989. Urma și Drumul Taberei. Povestea că Nicolae Ceaușescu nu a vrut sa faca metrou în Drumul Taberei că nu era ctitoria sa este o măgărie de-a lui Octavian Udiștre.
  • +11 (41 voturi)    
   sigur ca se facea (Vineri, 6 decembrie 2019, 23:02)

   Dodel540 [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Constat in fiecare zi in care circul(cu masina, autobuzul sau tramvaiul) prin orasul asta nefunctional, prin cartierele proiectate parca de un nebun fara acte.
   S-a facut pe dracu. avem o gluma de metrou, supraaglomerat , care nu are nici macar o linie de tip "cerc" sau "ring".
   • +21 (27 voturi)    
    Cand s-a construit metroul alta era populatia oras (Sâmbătă, 7 decembrie 2019, 8:15)

    banel [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

    Problemele actuale sunt generate mai degraba de ce s-a facut (sau nu s-a facut) dupa "revolutie".
    • +5 (17 voturi)    
     care "era alta populatia oras"? (Sâmbătă, 7 decembrie 2019, 17:53)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui banel

     Zi cu vorbele tale, cand proiectezi un metrou il proiectezi la cifrele din anul tau sau faci si prognoze? Pe de alta parte Bucurestiul era deja un oras-dormitor pentru proletarii-tarani adusi din toata tara si numai peste cativa ani devenea oras-inchis. Dar proiectantii metroului habar nu aveau de asta?
     Sau presiunea cretinului de Ceausescu a fost mai mare decat bunul simt si regulile de proiectare la fel ca in cazul multor altor investii ale regimului?
     • +7 (7 voturi)    
      prognoze.. (Duminică, 8 decembrie 2019, 1:41)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      1. Ca fapt divers, cand s-a inceput proiectarea metroului, in 1972, Bucurestiul avea ~1.5 milioane locuitori si sectorul "agricol" Ilfov chiar era agricol. In urmatorii 17 ani, pana la revolutie, s-au facut 3 magistrale cu 32 de statii terminate. Dupa revolutie, in 30 de ani, s-au finalizat lucrarile la inca 12 statii (toate incepute sau planificate inainte de '89), apoi s-a adaugat M5 - Drumul Taberei. Pe hartie mai sunt inca 3 magistrale..

      2. Nimeni nu a putut prognoza ca doi primari de la #ciumarosie, Oprescu si Firea, vor face praf reteaua de linii de tramvai care ar completa fara probleme liniile de metrou existente.
  • +21 (35 voturi)    
   reply (Sâmbătă, 7 decembrie 2019, 10:06)

   muchi [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Respect... pentru ce? La metrou, la gara de nord, a fost lagar de concentrare. Mi-am pierdut 1 an din viata acolo muncind gratis (fiind soldat in termen), obligat de cei pe care multi dintre voi ii respectati... Lasati-o mai usor cu respectul.
   • -6 (22 voturi)    
    Hm, respect (Sâmbătă, 7 decembrie 2019, 15:03)

    john-doe [utilizator] i-a raspuns lui muchi

    Zi mersi ca nu ai pierdut un an din viata sau toata viata pe front, te vaieti ca o baba ca ai muncit!
    • +7 (11 voturi)    
     Ioane, ai facut armata? (Sâmbătă, 7 decembrie 2019, 17:54)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

     Daca nu, dute-n invartindu-te.
    • +5 (5 voturi)    
     Se “vaieta” ca a fost sclav! (Sâmbătă, 7 decembrie 2019, 22:41)

     Alui [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

     Dracu sa va ia de comunisti tampiti!
  • +2 (6 voturi)    
   Ce te intereseaza ce se face in Romania? (Sâmbătă, 7 decembrie 2019, 22:43)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

   Doar traiesti in Rusia!
 • +2 (18 voturi)    
  fatuca (Vineri, 6 decembrie 2019, 22:58)

  vigni [utilizator]

  a face metrou fara conductor nu e o problema, problema este siguranta pe linie, in statie daca o a fatuca impinge in fata trenului o fata sau alte accidente neprevazute unde chiar si reactia umana poate decide cu intarziere
  Din aceasta cauza si autovehicole fara conductor pe trasee bine stabilite nu iau amploarea imaginata
  • +13 (19 voturi)    
   prezenta unui obstacol se poate detecta si anunta (Vineri, 6 decembrie 2019, 23:19)

   leeloo2 [utilizator] i-a raspuns lui vigni

   Trenul fara conductor nu este mai putin sigur daca se iau in calcul la proiectare toate aspectele implicate. Practic operatorul supervizeaza deplasarea si senzorii monitorizeaza linia si statiile. Problema care a intarziat aceste lucruri este raspunderea.
   • 0 (10 voturi)    
    orice se poate automatiza dar cu consecinţe... (Sâmbătă, 7 decembrie 2019, 10:42)

    let_s_twist_again [utilizator] i-a raspuns lui leeloo2

    spre exemplu, pt. a preveni cazul în care un sinucigaş (sau altcineva împins de un criminal) să fie lovit de trenul ce intră în staţie, nu e suficient să detectezi obstacolul dar e necesar şi ca trenul să meargă suficient de încet pt. a avea timp de frânare... v-ar place să meargă precum melcul nişte sute de metri înainte de fiecare staţie, majorând durata călătoriei cu cel puţin 50% ???
    • +8 (10 voturi)    
     e mult mai simplu (Sâmbătă, 7 decembrie 2019, 18:43)

     TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui let_s_twist_again

     Se pun usi si pe peron, care sa se deschida simultan cu cele de la tren, ca la lift.

     Exemplu din Hong Kong:

     https://c1.staticflickr.com/7/6034/6223448764_3fcf797bc6_b.jpg
 • +8 (34 voturi)    
  Chiar nu ne deranjeaza mecanicul metroului (Sâmbătă, 7 decembrie 2019, 0:16)

  D-or [utilizator]

  Avem incredere in el. Daca renuntam la el vom avea, fie un somer in plus, fie un emigrant in plus, cu tot cu familie.
  • +1 (19 voturi)    
   ori nu circuli cu metroul ori lucrezi la metrorex (Sâmbătă, 7 decembrie 2019, 10:05)

   bzp [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Daca te uiti in cabina metroului de la noi ai sa vezi ca sint doi mecanici inauntru (stiu, doi someri in minus - aia nu emigreaza).
   Astept o explicatie similara pentru anuntul original "trenul stationeaza x minute" in conditiile in care ciocnirea trenului din fata e pura fantezie datorita intervalului orar dintre doua trenuri.
   • 0 (0 voturi)    
    Sunt oameni, nu roboti. Fara pampersi (Luni, 9 decembrie 2019, 9:07)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui bzp

    Tu porti pampersi la serviciu 8 sau 12 ore?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by