​Franța a anunțat un plan de proporții pentru lansarea unor așa numite ”autostrăzi feroviare”, ca parte a unui plan prin care să fie mutate pe trenurile de marfă cât mai multe dintre mărfurile care acum sunt duse cu TIR-urile. În Franța, 45% dintre mărfuri erau transportate cu trenul în 1974, acum media este de 9%, mult sub cea europeană de 18%.

Tren de marfa din FrantaFoto: SNCF

Premierul francez Jean Castex a spus că se va redeschide o linie marfă închisă anul trecut, între Rungis, aproape de Paris, și Perpignan, în sud. În plus, alte coridoare vor fi construite, cum ar fi unul între orașele Sete și Calais.

Autoritățile spun că, pentru a încuraja trecerea la calea ferată, companiile de transport de marfă vor putea folosi infrastructura feroviară gratuit în 2020 și la tarife reduse la jumătate în 2021. Aceste reduceri de taxe de infrastructură vor costa autoritățile 63 milioane euro/an.

Francezii mai spun că vor să încurajeze și transportul de alimente proaspete pe calea ferată, ca parte a unui imens plan de ”tranziție ecologică” gândit să creeze un coridor funcțional între orașul belgian Anvers și Barcelona.

Sursa: Le Figaro