Trans-Europ-Express a fost o rețea de trenuri de lung parcurs lansată în 1957 la inițiativa șefului căilor ferate din Olanda și șapte companii naționale au participat. Aceste trenuri rapide de lung parcurs au fost la modă în anii 60 și 70, dar a urmat declinul și s-a renunțat la proiect în 1991.
Acum, Germania vrea să reînvie această rețea și să fie lansate o serie de rute de lung parcurs care să lege zone îndepărtate din Europa.
Primele patru rute propuse pentru "Trans Europ Express 2.0" (sau TEE 2.0), sunt:
- Paris - Varșovia
- Berlin - Barcelona
- Amsterdam - Barcelona
- Roma - Amsterdam
De la Berlin la Barcelona o călătorie cu trenul durează acum 20 de ore, cu cel puțin 4 schimbări, iar de la Roma la Amsterdam călătoria durează 18 ore, cu 3 schimbări. Cu trenuri directe călătoria s-ar reduce cu ore bune.
Alte rute ar putea fi lansate dacă se vor concretiza cele mai mari proiecte feroviare europene, cum ar fi tunelul de sub pasul Brenner sau tunelul ce va uni Germania și Danemarca.
Germanii spun că este nevoie de o coordonare transfrontalieră a orarelor și adaugă că trenul poate fi, și pe distanțe foarte lungi, o alternativă la avion.
Rute TEE2.0 propuse
- TEE1/2: Paris – Bruxelles – Köln – Berlin - Varșovia
- TEE3/4: Amsterdam – Köln – Basel – Milano – Roma
- TEE5/6: Berlin – Frankfurt – Lyon – Montpellier – Barcelona
- TEE7/8: Amsterdam – Bruxelles – Paris – Lyon – Barcelona
- TEE9/10: Berlin – München – Innsbruck – Bologna – Roma
- TEE11/12: Paris – Strasbourg – Stuttgart – München – Viena – Budapesta
- TEE13/14: Paris – Bruxelles – Hamburg – Copenhaga – Stockholm
- TEE15/16: Stockholm – Copenhaga – Berlin – München
Rute de noapte propuse TEE-N
- EN21/22: Paris – Bruxelles – Köln – Berlin
- EN23/24: Bruxelles – Köln – Berlin –Praga/Varșovia
- EN25/26: Amsterdam – Köln – Basel – Milano – Veneția/Genova
- EN27/28: Frankfurt – Strasbourg/Zürich – Mulhouse – Lyon – Montpellier – Barcelona
- EN29/30: Berlin – München – Innsbruck –Bologna – Roma/Nisa
- EN31/32: Paris – Strasbourg – Stuttgart – München – Viena – Budapesta/Zagreb
- EN33/34: Paris – Bruxelless/Amsterdam – Hamburg – Copenhaga – Stockholm
- EN35/36: Stockholm – Copenhaga – Berlin – Praga – Viena/Budapesta
Planul este de a fi creată o societate mixtă care să se ocupe de proiect și care să aibă dreptul de a cumpăra servicii de la diversele companii feroviare naționale, inclusiv pentru folosirea materialului rulant și a infrastructurii. Din această societate ar putea face parte SNCF, Deutsche Bahn NS (Olanda), OBB (Austria) sau CFF (Elveția).
În prezent, cele mai lungi trenuri de lung parcurs ce traversează Europa sunt cele care pleacă din Rusia, cum ar fi trenurile directe săptămânale Moscova - Nisa sau Moscova - Paris. Pe de altă parte, cele mai lungi rute de noapte din UE le are Austria datorita companiei OBB care a investit enorm în brand-ul Nighjet și are planuri clare de a extinde rețeaua împreună cu Elveția.
Trebuie spus că un astfel de proiect este fantastic de dificil din cauză că trenurile ar urmă sa traverseze multe țări într-o singură călătorie și deci vorbim de taxe diferite, de operațiuni diferite legate de infrastructură și tracțiune, de reguli diferite, de standarde de calitate diverse și de sisteme diferite de rezervare.
În plus, rămâne de văzut dacă este vreo șansă ca un astfel de sistem să fie profitabil pentru operatori.
Surse: AFP, Railway Gazette International
Sa faca CFR un tren care merge cu 150 km/h, sa ajunga in 4-5 ore, si probabil multi il vor folosi.
Cat timp trenurile noastre merg cu viteza trasurii de pe vremuri, e greu de stiut ce ar face romanul daca ar avea un transport feroviar decent....
Ar fi culmea sa propuna nemtii o cursa pana la Bucuresti, avand in vedere ca de la Budapesta la Bucuresti faci cu trenul ~15h.
am facut anul trecut cu Thales de la Bruxelles > Frankfurt putin mai mult de 2 ore... intre 400-500 km distanta... mai bine decat cu avionul + internet free.
Uita problema reala
IR 1835 Tren direct - 12 ore 25 min
Plecare la 16:35 București Nord
Sosire la (+1 zi) 5:00 Cluj Napoca
Si asta e fara intarzieri deci timpul real e chiar mai mare!
Cu masina ajungi de 2 ori mai repede.
Acum citiva ani nu se mai putea circula cu trenul de la Munchen la Paris, de exemplu.
Organizarea trenurilor pe rute lungi inseamna cooperarea intre retelele nationale. Bravo lor!
Europa se termina la Budapesta.
Vrabia, malai viseaza.
Noi nu suntem in Schengen si oricat de rapid ar fi, daca pierzi 1 ora in vama, e mult.
Mai sunt si legaturile prin Oradea.
Eu propun ca de la Budapesta spre Romania sa se continuie cu mocanitsa, ca oricum infrastructura nu permite mai mult. Macar admiri peisajele (cat or mai ramane ceva paduri netaiate).
E vremea sa mergem la vot, sa dam jos PSD, sa dam jos mafia care ne-a tinut pe loc 30 de ani.
Da, in strainatate se pot folosi red-eye-uri de noapte unde economisesti banii de cazare.
La noi, vine granicerul si iti pune lanterna in ochi la 5 dimineata, etc. Mno, lipsa status Schengen
E vorba de curse, nu ne construieste nimeni infrastructura
De românii iubitori!
Daca duceți trenul pana la Cluj!
Orice varianta e binevenită pentru Germania.
Traiasca CFR!!!
CFR Calatori poate exrsa rutele cu Moldova + Bulgaria + Ucraina..
Cu o viteză medie de deplasare de 45 de km/h trenurile care pleacă acum din gara din Cluj-Napoca spre Budapesta ajung la destinaţie în opt ore
Pe București nu poți conta .
Ideea nu e rea, dar trenurile de pasageri pe distante lungi sunt de domeniul trecutului. Si-au aratat limitarile de multe ori in ultimele decenii. Avioanele au fost revolutia anilor 60-70 si au inlocuit complet trenurile de pasageri pe distante lungi (si chiar pe distante scurte in ultimii ani). O noua revolutie va veni in viitorul apropiat de la Hyperloop, care s-a demonstrat foarte eficient si rapid (o viteza medie de 700 km/h) si mult putin poluant (comparativ cu un avion).
Chiar daca nu opreste in toate garile, un tren permite oprirea in orasele relevante de pe traseu, depanare, reconfigurare traseu sau orar. Chiar si avionul are multe dintre aceste beneficii - vezi aterizarea fortata pentru Navalnii
Deci nu prea avem ce cauta in planurile nemtilor. A, daca ne construiesc ei calea ferata Bucuresti-Curtici, atunci, se poate.
Plus ca depinde cate vagoane ai.
La distante de circa 500 km, Japonia si China au dovedit ca se poate face transport pe CF.
Pentru tari diferite cu transport pana la aeroport, check-in, verificare de pasaport, bagaje, boarding, taxi pe pista, zbor si apoi preluare bagaje, transport inapoi in oras dureaza cam mult decat un tren care merge cu viteza pe 500km.
Pretul /KM de mers cu trenul este categoric superior cu pretul /KM cu avionul. Ca atare si financiar, tot avionul iese invingator.
Hai sa facem investitii care se renteaza (autostrazi) nu cai ferate. Din 2030-2035 nu vor acea sens nici din punct de vedere ecologic, pentru ca masinile vor fi electrice.
Cand au fost autostrazile profitabile? Poate luand in considerare alti factori, dar daca nu se plateste taxa pe suta de km nu pot fi ele insele profitabile ...
Si chiar si asa, e greu sa amortizezi (zeci de) miliarde