​Operatorul HS2 a ales companiile Alstom și Hitachi pentru construirea a 54 de trenuri de mare viteză capabile să atingă 360 km/h. Contractul este în valoare de 2 miliarde de lire, trenurile vor fi fabricate în Regatul Unit și primele vor fi gata în 2027, dar vor circula câțiva ani mai târziu. Ele vor fi produse pentru a rula pe noile linii de mare viteză ce vor fi construite de la Londra către regiunile Birmingham și Manchester, ca parte a unui proiect foarte contestat.

Trenul de mare viteza HS 2Foto: Alstom

Primele trenuri vor ieși de pe liniile de producție în 2027, dar vor începe să circule undeva între 2029 și 2033, evident și dacă noile linii vor fi gata la timp. Primele etape de producție vor fi făcute la fabrica Hitachi, iar următoarele, la Alstom. Companiile spun că proiectul va susține și crea în total 2.500 de locuri de muncă.

Chiar dacă trenurile vor fi capabile de 360 km/h, cel mai probabil ele vor rula cu maxim 300-320 km/h pe cele mai rapide porțiuni, din motive de siguranță, dar și economice, consumul de energie și gradul de uzură crescând mult la viteza de 360 km/h.

Fiecare tren va avea 200 m lungime și vor putea fi cuplate două unități care vor avea o capacitate totală de 1.100 de pasageri.

HS2 este marele proiect de a construi câteva sute de kilometri de linii de mare viteză ce ar putea fi date în folosință între 2029 și 2040. Primele estimări indicau costuri de 32 miliarde de lire, dar până la urmă s-a ajuns la 96 miliarde de lire sterline.

O bună parte din ramura estică a uriașului plan de linii de mare viteză HS2 a fost anulată, a anunțat la jumătatea lui noiembrie ministrul transporturilor din Regatul Unit. Nu va mai fi construită o legătură feroviară de mare viteză între Leeds și Manchester, iar autoritățile din aceste orașe sunt furioase.

Marea Britanie are doar 108 km de linie de mare viteză, High Speed 1 (HS1), numită și Channel Tunnel Rail Link (CTRL), linie ce leagă Londra de Canalul Mânecii (orașul Fokestone).

Din 1994 funcționează tunelul feroviar de sub Canalul Mânecii și de la Paris până la Calais trenurile rulau cu 300 km/h, în timp ce pe partea engleză nu exista linie de mare viteză și trenurile rulau cu cel mult 160 km/h. O secțiune de 74 km a fost deschisă în 2003 și restul, patru ani mai târziu, costurile fiind de peste 6 miliarde lire. Cea mai rapidă porțiune este cea de 81 km dintre Stratford și Ashford, parcursă în 34-36 de minute.

Surse: BBC, La Tribune