După aproape un deceniu de întârziere, regiunea Galicia din nordul Spaniei este legată direct de Madrid prin trenuri de mare viteză, după ce ultimul segment al liniei a fost finalizat în noiembrie. Trenurile vor face și cu peste o oră mai puțin și s-a solicitat certificarea ca super-garniturile AVE să poată rula cu 330 km/h, astfel că timpii vor scădea și mai mult.

Tren spaniol de mare vitezaFoto: Pedro Calahorra, Dreamstime.com

În prima zi au călătorit 5.000 de pasageri cu legăturile directe Madrid - Galicia, iar prețul promoțional al biletelor vândute de compania Renfe a fost de 15 euro, pentru a atrage cumpărătorii.

Spania are peste 3.500 km de linie de mare viteză și cele mai rapide porțiuni permit 310 km/h, dar pentru noua linie s-a cerut certificarea de a rula cu 330 km/h. Când va fi obținută, timpii vor scădea cu 20 de minute.

Secțiunea finală a întregii linii Madrid - Galicia a fost gata în noiembrie, între Pedralba de la Pradería și Ourense, iar o altă secțiune de 100 km, între Zamora și Pedralba de la Pradería, fusese inaugurată în toamna lui 2020.

De la A Coruna la Madrid numărul de trenuri crește de la cinci la zece pe zi, iar cei 750 km vor fi parcurși în 3 ore și jumătate de către cel mai rapid tren.

De la Vigo la Madrid se va dubla numărul de trenuri zilnice, de la patru la opt, iar timpul cel mai scurt va fi de 4 ore și 16 minute.

Până acum s-au vândut 125.000 de bilete pentru trenurile de mare viteză către Galicia.

În Spania trenurile de mare viteză sunt atât de eficiente încât cei 1.130 km de la Malaga la Barcelona pot fi parcurși chiar și în 5 ore și 54 minute cu schimbare la Madrid.