Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA și Asocierea EGIS Romania S.A - EGIS Rail S.A. - Italrom Inginerie Internațională S.R.L au semnat contractul, în valoare de 29.6 milioane lei (fără TVA), pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, în vederea modernizării liniei de cale ferată Apahida - Ilva Mică.

Linii de cale ferataFoto: CFR Infrastructura

Linia se găsește sub indicativul 401 în Mersul Trenurilor, între cele două localități sunt 119 km, iar cele mai rapide trenuri îi parcurg cu o viteză medie de sub 55 km/h, iar la regio media este 40 km/h.

Trenurile ating pe foarte scurte porțiuni 80 km/h între cele două localități, iar după modernizare ar trebui să fie posibile viteze de 160 km/h.

Ce spune CFR SA

Contractul prevede câteva obiective

- creșterea vitezei de circulație și, implicit, reducerea duratei de călătorie pe subsecțiunea analizată și pe întreaga secțiune Apahida - Suceava. Viteza maximă pentru trenurile de călători va fi de 160 km/h, iar a celor de marfă, la 120 km/h;

- îmbunătățirea condițiilor de călătorie și creșterea gradului de siguranță, gestionând în același timp impactul asupra mediului, în conformitate cu cerințele europene.

- creșterea numărului de călători, inclusiv a numărului de turiști, precum și a volumului de mărfuri transporte la nivel intern și international.

Studiul de fezabilitate și Proiectul Tehnic pentru modernizarea liniei de cale ferată pe subsecțiunea I Apahida - Ilva Mică, în lungime de 119 km, au drept scop identificarea soluției optime din punct de vedere tehnic, operațional, economic, financiar, al impactului asupra mediului și al schimbărilor climatice. Sursa de finanţare fiind asigurată din Fondul de Coeziune prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei – CEF Sector Transport, în procent de 85% din valoarea eligibilă, iar restul sumei va fi suportat de la Bugetul de Stat. Durata de finalizare a contractului este de 23 de luni.

Obiectivul general al contractului de prestări servicii este modernizarea infrastructurii feroviare între Apahida și Ilva Mică, pentru integrarea unui transport durabil între regiunea Centrală și Nord-Estică a țării, asigurarea dezvoltării socio-economice a zonelor traversate, îmbunătățirea competitivității economice a României și asigurarea condițiilor necesare pentru creșterea numărului de pasageri și a volumului de mărfuri transportate pe rețeaua TEN-T.

Studiul de fezabilitate și Proiectul Tehnic vor respecta legile, reglementările, directivele, standardele, instrucțiile specifice și metodele în vigoare, cu respectarea conformității standardelor impuse pentru Coridoarele TEN-T și asigurarea specificațiilor tehnice de interoperabilitate pe teritoriul României.

În luna ianuarie 2022, CFR SA a semnat contractul, în valoare de 49.3 milioane lei (fără TVA), pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pe subsecțiunea 2, Ilva Mică – Pojorâta (106 km).