CFR SA și Asocierea SC Arcada Company - SC ISPCF S.A. au semnat contractul, în valoare totală de 309.milioane lei (fără TVA), pentru elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor de modernizare a infrastructurii și suprastructurii feroviare din stațiile Fetești și Ciulnița pe magistrala 800 București - Constanța.

Gara CiulnitaFoto: CFR Infrastructura

Deși magistrala 800 a fost modernizată, nu s-au făcut lucrări în aceste două stații unde sunt restricții de viteză și mai este mult de modernizat la linii, la peroane și la aparatele de cale.

Valoarea contractului este de 309.208.853.42 RON fără TVA, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri alocate prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF) în procent de 85% și finanțare națională (15%+TVA), alocată de la Bugetul de Stat.

Durata contractului este de 84 de luni, dintre care 24 luni pentru proiectare (3 luni) și execuție lucrări (20 de luni), la care se adaugă 60 de luni, perioada de garanție.

Ce spune CFR SA

Programul de modernizare din stațiile FETEȘTI și CIULNIȚA cuprinde lucrări complexe de infrastructură, dar şi de suprastructură feroviară, astfel: terasamente, linii, construcții civile și de arhitectură, lucrări de instalații, de energoalimentare și de telecomunicaţii.

Obiectivele specifice ale programului sunt următoarele:

  • îmbunătăţirea infrastructurii pentru creşterea vitezei de circulaţie între 120 km/h şi 160 km/h pe liniile directe din stații;
  • mărirea capacităţii de tranzit;
  • modernizarea sistemului de electrificare (25 kV) și a echipamentului de telecomunicații din cele două stații;
  • asigurarea interoperabilităţii prin implementarea STI, în special în ceea ce priveşte sarcina pe osie (22,5 t), gabaritul de încărcare (C), lungimea liniilor din staţii (min. 750 m);
  • modernizarea stațiilor Fetești și Ciulnița, prin îmbunătățirea condițiilor pentru utilizatorii transportului feroviar - construcția unei pasarele în stația Fetești, pasaje pietonale, ridicarea nivelului peroanelor, în conformitate cu standardele europene în vigoare, facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi etc.;
  • modernizarea clădirilor (CED)
  • centralizare electronică în stații și introducerea sistemului de siguranță ERTMS (ETCS nivel 2 + GSM-R).