CFR Infrastructură anunță că au început lucrările de reparații și modernizare la gara centrală din Timișoara, contractul fiind de 21 milioane lei. Vor fi refăcute fațadele clădirilor, se vor înlocui instalațiile electrice și vor fi executate reparații în tunelul pietonal și în piațeta din fața gării. Timișoara este una dintre capitalele europene ale culturii în acest an.

Lucrari feroviareFoto: CFR Infrastructura

Gara din Timișoara este una dintre cele mai importante din țară și are mare nevoie de modernizare. Din Timișoara sunt trenuri directe către orașe precum București, Budapesta, Iași, Satu Mare, Arad, Cluj, Oradea, Reșița, Caransebeș sau Lugoj.

Șantierul este acum în plină organizare, primele măsuri luate de constructor fiind cele pentru delimitarea zonelor de lucru, prin montarea de indicatoare/benzi reflectorizante pentru interzicerea accesului, închiderea tunelului pietonal și amenajarea unei pasarele provizorii pentru asigurarea accesului călătorilor la peroane.

În cadrul acestor lucrări va fi refăcută întreaga fațadă a ansamblului de clădiri (Corpurile 1-5), pe o suprafață de 3.451 mp, vor fi executate lucrări de reparații în interiorul tunelului pietonal, la peronul 1, se vor înlocui toate instalațiile electrice, se vor monta instalații de răcire (HVAC), panouri fotovoltaice, iar piațeta din fața gării va fi modern reamenajată și va dispune inclusiv de o fântână arteziană luminată.

Valoarea lucrărilor este de 21,03 milioane lei, fără TVA, finanțate din surse proprii ale CFR SA. Termenul de finalizare este anul 2024.

La tunel va fi refăcuta pardoseala, cu granit rezistent la trafic intens și vor fi refăcuți pereții și stâlpii, cu plăci de travertin. Va fi înlocuit și sistemul de iluminat cu LED-uri.

În piațeta gării va fi refăcut pavimentul (cu dale de granit), vor fi plantați arbori și vor fi montate băncuțe.