CFR SA informează că a fost semnat contractul de modernizare a infrastructurii feroviare, în valoare de 1,34 miliarde lei, fără TVA, pentru 39 de km, între Caransebeș și Lugoj. Cele mai rapide trenuri fac 30 de minute, în timp ce acum 25 de ani făceau 25 de minute. Se va dubla calea ferată, pe o lungime de 32 km.

Lucrari feroviareFoto: CFR Infrastructura

Promisiunea este că în 2027 trenurile vor putea atinge viteze maxime de 160 km/h pe cei 163 km dintre Arad și Caransebeș. Cele mai rapide trenuri fac cam 3 ore și 20 minute.

Durata contractului, în valoare de 1,34 miliarde lei, fără TVA, este de 42 de luni pentru proiectare și execuție, din care 6 luni pentru elaborarea proiectului tehnic și 36 de luni pentru execuția lucrărilor.

Asocierea RailWorks va elabora proiectul tehnic și va executa lucrările de modernizare a infrastructurii şi suprastructurii feroviare pentru viteza maximă de 160 km/h pe secțiunea Caransebeș - Lugoj (lotul 1), în lungime de 39,56 km, inclusiv dublarea liniei CF pe o lungime de 31,69 km, lucrări civile în 4 stații CF, cea mai importantă fiind stația CF Caransebeș, care va avea inclusiv o clădire de mentenanță și pasarela edilitară, 2 halte de călători, lucrări de modernizare a lucrărilor de artă - 12 poduri și 49 podețe, construirea unui pasaj superior la intrarea în Lugoj (DJ 584), montarea de sisteme automate de semnalizare la 12 treceri la nivel cu calea ferată, lucrări specifice de exploatare feroviară, dar și lucrări de semnalizare prin implementarea sistemului ERTMS (ETCS nivel 2 și GSM-R) pe întregul traseu de 39,56 km.

„Astăzi am semnat ultimul contract, în valoare de 1,34 miliarde lei, din cadrul programului de modernizare a tronsonului Caransebeș - Timișoara - Arad (162,19 km) și anume Lotul 1 Caransebeș - Lugoj, o secțiune care va fi proiectată inclusiv pentru dublarea liniei pe o lungime a traseului de cca 32 de km. Semnarea acestui ultim contract reprezentă practic finalizarea etapei de contractare pentru unul dintre cele mai mari proiecte de dezvoltare a infrastructurii din cadrul PNRR, pe care trenurile de călători vor circula, din anul 2027, cu o viteză maximă de 160 km/h”, a declarat Ion Simu Alexandru, director general al CFR SA..

„Avem în acest moment semnate toate cele 8 contracte, inclusiv consultanța, o investiție cu o valoare totală de peste 6,88 MILIARDE lei pentru modernizarea tronsonului de la Caransebeș la Arad. Fiind o investiție esențială pentru continuarea dezvoltării infrastructurii feroviare în zona de vest rețelei naționale și condiționată de respectarea termenelor prevăzute de PNRR, aștept din partea antreprenorilor să-și respecte obligațiile contractuale, în contextul în care, așa cum am declarat și la semnarea celorlalte trei contracte, ei sunt cei care elaborează inclusiv proiectele tehnice, în baza cărora vor executa lucrările de modernizare, ceea ce înseamnă că din start eliminăm "eventualele probleme de proiectare", așa cum s-a întâmplat în celelalte proiecte feroviare de modernizare, în care proiectarea și execuția lucrărilor au fost incluse în contracte separate",mai spune Ion Simu Alexandru, director general al CFR SA.