​⁠Tariful de rezervare loc nu va mai fi obligatoriu pentru călătoriile mai scurte de 40 de km efectuate cu trenul în România. Este una dintre propunerile unui proiect publicat de Ministerul Transporturilor, care ar vrea și ca tariful de rezervare loc să nu mai aibă valoare fixă, ci să varieze în funcție de distanța parcursă.

Vagon renovatFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

În prezent, dacă iei un tren IR de la Predeal la Sinaia, costul total al biletului este de 16,5 lei pe cei 19 km, iar când proiectul va intra în vigoare, prețul ar fi cu 5,5 lei mai mic, fiindcă nu ar mai fi obligatorie rezervarea unui loc pentru o călătorie așa de scurtă.

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a publicat în transparență decizională un proiect privind aprobarea tarifelor care pot fi percepute de operatorii de servicii publice pentru serviciile de transport feroviar public de călători care fac obiectul obligației de serviciu public.

Propunerile și sugestiile pot fi depuse până pe 22 aprilie 2024.

Se menționează în proiect că „tariful de rezervare loc nu mai este obligatoriu pentru călătoriile efectuate pe distanțe mai mici sau egale cu 40 km și, după caz, pentru călătoriile efectuate pe teritoriul zonelor metropolitane”.

„Pentru distanța kilometrică 1 - 40 km - achiziționarea tichetului de rezervare este opțională, indiferent de categoria și subcategoria trenului. Staționarea / ocuparea unui loc nu este permisă la vagoanele de dormit și, după caz, cușetă fără achitarea suplimentului de pat”.

În prezent este nevoie de rezervare de loc pentru aproape toate trenurile, cu excepția celor Regio, care nu sunt însă foarte multe. De câțiva ani s-au introdus și trenuri Regio Express care au mers de personal, dar la care este obligatorie rezervarea de loc.

Sunt date pentru fiecare județ în parte și liste cu localitățile ce intră în zona metropolitană unde, la fel, nu va mai obligatoriu tichetul de rezervare loc.

O altă propunere este ca tarifele de rezervare a locului în tren să fie diferențiate în funcție de distanța kilometrică parcursă și NU să mai fie precum în prezent: 5,5 lei la IR, indiferent de distanță.

⁠„Tariful de loc se reglementează cu tarife diferențiate (la categoriile Interregio și Regio) în funcție de anumite distanțe kilometrice cu prețuri între 2,00 lei și 5,50 lei„, se spune în textul propunerii.

Spre exemplu, la trenurile IR tariful de rezervare loc ar urma să fie de 2 lei la clasa 2 pentru călătorii de sub 100 km, de 2,5 lei pentru distanțe între 101 și 250 km și ar fi 4,5 lei la peste 500 km.

La Regio ar urma să fie un tarif de rezervare loc de 1 leu la sub 60 km și de 1,5 lei la distanțe cuprinse între 61 și 120 km. La distanțe de peste 121 km, rezervarea ar costa 2,5 lei.

La trenurile IC tichetul de rezervare loc ar urma să fie 4,5 lei pentru clasa a 2 a, indiferent de distanță.

Pentru a asigura o perioadă suficientă pentru implementarea noilor tipuri de tarife (de exemplu cele metropolitane) și a mecanismelor de lucru și decontare între operatorii de transport feroviar, propunerea de Ordin de Ministru prevede o perioadă de 60 de zile pentru intrarea în vigoare de la data publicării acestuia în Monitorul Oficial.