Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, a avertizat luni China că Statele Unite nu vor accepta decimarea unor industrii noi de importurile de produse chinezești și a îndemnat Beijingul să își limiteze supracapacitatea industrială, relatează Reuters.

Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, alaturi de Pan Gongsheng, guvernatorul Bancii Centrale a ChineiFoto: Pedro Pardo / AFP / Profimedia Images

Yellen, care a efectuat a doua vizită oficială în China în mai puțin de un an în contextul relațiilor tensionate dintre Washington și Beijing, și-a exprimat îngrijorările față de creșterea rapidă a exporturilor de mașini electrice, baterii, panouri solare și alte produse chinezești destinate tranziției către o economie verde.

Ea a spus că ajutoarele de stat oferite de guvernul chinez au motivat companiile locale să își crească producția la niveluri mult peste cele ale cererii de pe piața internă. Yellen a subliniat că exporturile chinezești ieftine amenință locurile de muncă din Statele Unite și alte țări din jurul lumii și a amintit în acest sens de exemplul din trecut al producției de oțel.

„Am mai văzut această poveste. În urmă cu un deceniu susținerea guvernamentală masivă oferită de Partidul Comunist Chinez a produs oțel chinezesc sub costurile reale, care a inundat piața globală și a decimat industrii din întreaga lume și din Statele Unite”, a punctat ea.

„I-am transmis clar președintelui Biden că nu voi accepta această realitate din nou”, a relatat Yellen în cadrul unei conferințe de presă.

Yellen a spus că atunci când piața globală este „inundată” de bunuri care sunt produse în China ieftin în mod artificial, „viabilitatea firmelor americane și din alte țări este pusă sub semnul întrebării”.

Trezoreria de la Washington a transmis separat că Yellen nu a amenințat Beijingul cu impunerea unor noi taxe asupra importurilor sau cu luarea altor măsuri asemănătoare.

Janet Yellen a sugerat Chinei să stimuleze cererea internă

Yellen a declarat că în timpul conversațiilor pe care le-a avut cu oficialii chinezi a avansat interesele americane și a exprimat îngrijorările Washingtonului cu privire la supracapacitatea industrială a Chinei, un subiect despre care spune că provoacă îngrijorări și în Europa, Japonia, Mexic, Filipine și alte țări cu economii emergente.

Yellen a vorbit despre excesul de capacitate industrială a Chinei încă de vineri, când a sosit la Beijing pentru o vizită de 4 zile.

Șefa Trezoreriei americane a spus de asemenea că o soluție pe termen scurt ar putea fi ca guvernul chinez să stimuleze cererea internă, un subiect pe care l-a discutat pe larg în timpul întrevederilor sale de duminică cu premierul Li Qiang și ministrul chinez al finanțelor Lan Foan.

Luni ea s-a întâlnit și cu guvernatorul Băncii Centrale a Chinei, Pan Gongsheng, și cu fostul vicepremier Liu Hei.

Oficialii americani spun că SUA și China își consolidează cooperarea pe probleme ce țin de stabilitatea financiară, efectuând două simulări noi privind posibile șocuri financiare, după ce recent au efectuat o simulare despre falimentul unei bănci majore.

Simulările au fost efectuate de un grup de lucru SUA-China care a fost creat anul trecut, când Yellen a efectuat prima sa vizită în China. Din grup fac parte oficiali ai Trezoreriei americane și ai Băncii Centrale a Chinei.

Te-ar putea interesa și: