Spania va anula programul „vizelor de aur” care acordă drept de rezidență străinilor care fac investiții importante în sectorul imobiliar al țării, a declarat luni premierul spaniol Pedro Sanchez, citat de Reuters.

Pedro Sanchez la votul de investire a noului sau guvernFoto: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sanchez a declarat într-o conferință de presă că eliminarea programului va face din accesul la locuințe cu prețuri accesibile „un drept, și nu o afacere speculativă”.

În prezent, programul le acordă cetățenilor din alte țări decât cele din UE dreptul să lucreze și trăiască în Spania timp de 3 ani dacă investesc cel puțin 500.000 de euro în sectorul imobiliar al țării.

„Astăzi 94 din fiecare 100 de vize [acordate de Spania] sunt legate de investițiile în sectorul imobiliar (...) în orașe importante care se confruntă cu o piață puternic stresată și unde celor care deja trăiesc, muncesc și plătesc taxe aici le este aproape imposibil să găsească o locuință decentă”, a subliniat Sanchez.

Portugalia învecinată și-a reformat recent la rândul ei propria schemă privind „vizele de aur” pentru a exclude investițiile imobiliare din criteriile pentru acordarea lor. Guvernul portughez a invocat la rândul său o criză a locuințelor accesibile drept justificare a măsurii.

„Vizele de aur” continuă să înflorească în UE

Agenția Reuters amintește că Comisia Europeană a cerut de ani de zile eliminarea programelor de acest gen privind vizele, citând riscurile de securitate, însă subiectul a revenit în atenția opiniei publice după declanșarea războiului din Ucraina în condițiile în care numeroși recipienți ai „vizelor de aur” sunt cetățeni ruși.

Însă o analiză publicată de agenția Bloomberg în august anul trecut arăta că programele privind „vizele de aur” continuă să înflorească în UE, în pofida apelurilor de a le elimina și a măsurilor luate de unele state.

Bloomberg sublinia că, chiar dacă politicienii din Europa vorbesc de eliminarea „vizelor de aur”, legislaţia pe care au adoptat-o pentru a restricţiona aceste programe nu a fost la fel de dură.

De exemplu, Portugalia a eliminat în luna iulie opţiunea de a obţine cetăţenia via investiţii în imobiliare dar a lăsat intactă posibilitatea străinilor de a obţine rezidenţa dacă investesc cel puţin 500.000 de euro în companii locale sau fonduri care nu au legătură cu sectorul imobiliar.

Olanda acceptă în continuare cereri pentru „vize de aur”, chiar dacă au anunţat planuri pentru a pune capăt programului. Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi în Muntenegru. Cipru a modificat cadrul legal în luna mai, în condiţiile în care anterior şi membrii familiei unui investitor puteau primi „vize de aur”, însă în mare parte programul a rămas nemodificat.