Un excelent text si infograme legate de criza datoriilor si de contagiune in Washington Post. In Le Monde, citim cateva marturii ale unor fost angajati ai agentiilor de rating, care descriu munca lor acolo. Nu trebuie sa va asteptati la noutati socante, mai ales dupa ce o serie de emailuri au fost publicate anul trecut mi se pare de catre o comisie a SEC. La Tribune publica clasamentul celor mai sigure 50 de banci (preluat din Global Finance), scrie Dan Popa pe blogul sau.

Le Point noteaza ca marti ministrul francez al Economiei se va intalni cu omologul sau german pentru a discuta punerea in practica a propunerilor Merkel-Sarkozy. In agenda participantului german, intalnirii i-au fost rezervate zece ore.

Le Temps (Elvetia) scrie despre indoielile legate de sanatatea bancilor europene, care ezita iar sa se imprumute intre ele pe termen scurt, pe fondul neincr

ederii. Situatia nu e la fel de grava ca in 2008, scriu elvetienii, dar e un semnal la fel de prost.Tot in Le Temps, un interviu cu economistul sef al Bancii Sarasin, despre cursul francului, politica BCE (“daca BCE s-ar implica mai mult in problema noastra, lupta contra francului tare ar fi mai eficienta. Din nefericire, n-o face”, spune Poser). Cat despre curs, calculele bancherului arata o supra-apreciere cu 40%, iar SNB ar urma sa tinteasca un nivel al francului astfel incat un euro sa valoreze intre 1,15-1,2 franci. Merita citit interviul.

Spaniolii de la ElMundo scriu (bine, inafara de vizita Papei) despre Grecia, garantiile colaterale care i se cer si planul de salvare. Spaniolii pregatesc noi masuri economice- reducerea TVA la locuintele nou cumparate si modificari ale impozitelor. Grecii se pregatesc de noi impozite (scrie Imerisia) si sunt preocupati si de cele 1,7 miliarde pe care le au de atras la buget pana in septembrie ( si 5 mld euro pana la finele anului). De privatizat nu prea ar privatiza (isotimia).

Handelsblatt publica un inetrviu cu Marc Faber. Titlul e graitor: Obligatiunile SUA sunt sinucidere financiara. Eu il urmaream pe Faber in Le Temps, unde are interventii regulate. Omul e de bun simt si zice ca bancile bolnave trebuie lasate sa iasa din piata, nu sprijite cu bani care in final se intorc impotriva “salvatorilor”.

M-am mai uitat prin titlurile din Africa. Dar despre asta, intr-un alt post.

Comenteaza peblogul lui Dan Popa.