“Christian Gheorghe a crescut in Romania, in spatele Cortinei de Fier. In anii ’80, facea trafic cu viniluri aduse din Occident, iar cand a ascultat pentru prima data The Wall, de la Pink Floyd, a realizat ca Vestul ii poate oferi mult mai mult decat l-ar fi lasat guvernul sau sa creada ca e posibil”. Asa incepe un profil al lui Christian Gheorghe, unul dintre cei mai respectati experti in software-ul de analiza pentru intreprinderi, publicat azi de prestigioasa revista Wired.

Noul sistem de analiza pentru intreprinderiFoto: tidemark.com

Compania americanului de origine romana a lansat luni un nou program de analiza destinat intreprinderilor, care poate sa analizeze nu doar baze de date structurate, ci si informatii nestructurate, cum sunt cele publicate pe retelele de socializare. Acest nou segment este in prezent abordat de catre giganti precum Oracle si Microsoft, iar solutia conceputa de Gheorghe, numita Tidemark, se anunta a fi unul dintre competitorii pe noua piata.

Christian Gheorghe a plecat din Romania in 1989, dupa Revolutie, iar cand a ajuns in America nu vorbea engleza aproape deloc: “Nu stiam engleza, dar voiam sa o inteleg”. In primii ani dupa plecarea din tara, a lucrat in constructii si a fost chiar sofer de limuzina, o meserie care i-a schimbat viata: “Eram in New York si incercam sa fac conversatie cu un client, ca sa imi exersez limba. El nu ma asculta, dar eu am continuat sa vorbesc. I-am spus ca am studiat inginerie electrica si computere si ca mi-as dori sa lucrez in software, iar cand am ajuns in Manhattan mi-a dat o carte de vizita”, declara Gheorghe pentru Wired. Asa a inceput cariera in IT a romanului, care a fost pentru trei ani CTO (director responsabil cu tehnologia, n.r.) la compania germana SAP. Puteti citi integral articolul in limba engleza pe pagina Wired.com.