​Steve Jobs a ajutat la crearea unei societati consumeriste dominata de egosim si de tristete fiindca multi se simt exclusi si sunt suparati fiindca nu au cel mai nou model de iPad sau iPhone, a spus rabinul britanic Jonathan Sacks, sef al Congregatiei Evreiesti Unite a Commonwealth-ului, citat de The Reigister. Rabinul recomanda oamenilor sa stea mai mult cu familiile si sa nu fie toata ziua cu privirea pironita pe touch-screen.

Intr-un discurs tinut la o adumare interconfesionala la care a asistat si Regina Marii Britanii, rabinul Sacks a comparat tableta iPad cu tablele legii aduse de pe munte de personajul biblic Moise. "Steve Jobs a creat o societate consumerista fiindca a coborat de pe munte cu doua tablete: iPad 1 si iPad 2, iar rezultatul este ca acum avem o cultura a iPod, iPhone, iTunes, , i, I, I", spune rabinul.

"Cand traiesti intr-o cultura individualista si egocentrica si nu iti pasa decat de "I" nu iti este prea bine (...) Ce face o etica a consumerismului? Te face mereu constient de lucrurile pe care nu le ai, in loc sa multumesti Domnului pentru toate cele pe care le ai", spune Lord Sacks. Trebuie precizat ca citatele sunt mai expresive in engleza unde "i", prima litera din celebrele produse Apple inseamna si "eu", pronumele personal la persoana intai, marca a individualismului.

Lord Sacks mai spune ca prin publicitate si prin diverse abordari subtile, societatea consumerista este "cel mai eficient mecanism de creare si distributie a nefericirii" fiindca devii nemultumit chiar si daca ai un iPhone, insa nu din cea mai noua generatie.

Afirmatiile rabinului au fost pe larg comentate si au starnit controverse, multi vazand in cele spuse, o critica dura la adresa regretatului Steve Jobs. Rabinul Sacks a revenit si a precizat, prin purtatorul sau de cuvant, ca cele spuse nu trebuie luate ca fiind critici aduse direct lui Jobs sau companiei Apple, ci "rabinul indica pur si simplu potentialele pericole ale consumerismului dus la extrem", noteaza publicatia Jewish Telegraphical Agency. Rabinul spune ca admira produsele Apple si admite ca foloseste atat iPhone, cat si iPad.