Comisia Europeana trimite ACTA la verificari la Curtea Europeana de Justitie
Curtea Europeana de Justitie este chemata sa aiba in vedere echilibrul intre drepturile fundamentale: cel de exprimare, accesul la informatie, la proprietate intelectuala si ea trebuie sa arate orientari si sa ne spuna care sunt limitele.
Reprezentantii Executivului de la Bruxelles vor cere Curtii Europene de Justitie sa explice daca, din punct de vedere juridic, continutul ACTA incalca vreunul din drepturile si libertatile fundamentale ale UE.
Comisarul Karel De Gucht a precizat in conferinta de presa de miercuri, de la Bruxelles, ca, din punctul de vedere al procedurilor legislative, Comisia Europeana a trimis ACTA in fata statelor membre, pentru examinare, in cadrul Consiliului European. Acesta a aprobat in unanimitate ACTA si a autorizat Comisia Europeana sa semneze tratatul ceea ce s-a si intamplat.
Parlamentul European ramasese singura institutie europeana care mai putea schimba intrarea in vigoare a ACTA prin votul pe care il are programat in plen, in aceasta primavara.
Comisarul UE a mai precizat astazi ca, avand in vedere numeroasele dezbateri si temeri in rindul cetatenilor din statele membre UE, cel mai oportun este ca o instanta sa-si spuna punctul de vedere. "Impartasesc ingrijorarile cetatenilor UE cu privire la respectarea libertatilor fundamentale. Salut faptul ca oamenii si-au exprimat ingrijorarile lor activ mai ales pe cele legate de libertatea Internetului si am inteles, de asemenea, ca exista incertitudini in legatura cu modul in care ACTA va afecta aceste libertarti. Cred ca punerea ACTA in fata Curtii Europene de Justitie este un pas necesar", a adaugat Comisarul UE Karel DE Gucht.
El a mai precizat ca ACTA nu ar schimba nimic in legatura cu "modul in care folosim internetul si site-urile sociale de azi, deoarece nu introduce reguli noi". "ACTA ajuta doar la aplicarea a ceea ce este deja astazi legiferat, astfel ca nu inchide site-uri, nu va impiedica libertatea Internetului sau libertatea de exprimare", a explicat De Gucht decizia CE de a trimite tratatul spre examinare la o autoritate judiciara independenta.
UPDATE 1: Raportor ACTA in PE: Comisia a inteles ca sunt multe semne de intrebare in acest acord
Deputatul David Martin (S&D, Regatul Unit), raportor in Parlamentul European (PE) pe Acordul comercial impotriva contrafacerii (ACTA), a salutat decizia de astazi a Comisiei Europeana de a cere Curtii Europene de Justitie sa se pronunte daca ACTA este compatibil cu legile comunitare.
"Comisarul pentru comert Karel de Gucht a admis astazi ca exista inca multe semne de intrebare cu privire la ACTA si ceea ce presupune aplicarea sa pentru cetateni si pentru libertatea Internetului", a declarat David Martin. El a mai adaugat ca institutiile UE trebuie sa garanteze "un echilibru intre drepturile de proprietate intelectuala, fundamentale pentru economia UE, si libertatile individuale".
Intre timp, Parlamentul European va continua dezbaterile interne pe acest acord. Urmatoarea discutie in Comisia pentru Comert International din PE privind ACTA, va avea loc la 29 februarie. De asemenea, pe 1 martie este programata va fi o audiere publica in care deputati europeni, cadre universitare, organisme ale societatii civile si oficiali din UE vor discuta despre avantajele si dezavantajele ACTA.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Nu acelasi lucru se poate spune la nivel national, unde Romania a copiat in acesti ani, ce a fost mai prost de la americani: spiritul corporatist - si nu promovarea micilor intreprinzatori, obiceiurile alimentare proaste, exploatarea ineficienta a automobilelor, poluarea individuala - fara constientizarea efectelor pe termen lung ...
In loc sa micsoreze prapastia dintre diferite categorii sociale, legile anti-piraterie si inchiderea site-urilor de file-sharing nu fac decat sa marginalizeze categorii tot mai mari de oameni. Solutia nu trebuie sa fie una politieneasca ci una economica si morala. Trebuie o noua viziune asupra functionarii economiei si societatii, asupra redistribuirii bogatiei in societate.
Pe termen mediu, va mai exista un efect pervers in Romania: se va reduce substantial numarul noilor programatori valorosi. Multi programatori au folosit carti electronice piratate pentr studiu, carti care altfel le erau inaccesibile in fazele incipiente, adica tocmai atunci cand ar fi fost mai putin motivati sa investeasca in carti de calitate (scumpe pentru nivelul lor de trai). Romania ca tara va avea de pierdut in acest domeniu care va deveni tot mai important pentru dezvoltarea economica a natiunilor.
Proprietatea privata este un concept care a aparut in momentul in care oamenii s-au organizat in societati si este o unealta a societatii care serveste scopului de a produce mai eficient, nu este un scop in sine. Atunci cand protectia proprietatii incepe sa afecteze circulatia informatiei (datorita barierei nivelului de trai), progresul omenirii este incetinit. In acelasi timp, o mare parte a oamenilor simte ca "locuieste cu chirie" in propria societate.
Vreau sa vad si eu ca drepturile mele de cetatean UE sunt respectate si nu mai prejos decat drepturile "corporatiilor".
Suntem subjugati, asta e adevarul.........intr-un final doar banului (dracului). simplu !
Exista totusi o iesire, parerea mea, daca se vrea evident. SCHIMBURILE de marfuri. Asa cum s-au chinuit "mintile luminate" sa conceapa un sistem financiar extrem de complex, cu siguranta ar putea sa creeze un sistem economic bazat pe schimburi la fel de complex poate chiar eficient, din care toata lumea care munceste ar avea de castigat.