​Compania de cercetare Gartner spune ca anul acesta livrarile de PC-uri pe plan mondial vor creste cu 4%, iar la anul cu circa 10%, pe fondul lansarii Windows 8 si a unui numar mai mare de modele Ultrabook. Gartner spune ca tarile emergente vor fi locomotivele cresterii pietei PC-urilor si adauga ca aceasta categorie trebuie sa lupte din greu pentru a tine pasul cu tabletele si smartphone-urile.

Gartner estimeaza ca livrarile mondiale de PC-uri vor creste cu 4,4% anul acesta, la 368 milioane unitati, iar la anul lucrurile vor sta si mai bine, mai ales datorita accelerarii cresterilor pe final de an, astfel ca prognozele arata 400 milioane unitati pentru anul viitor.

Gartner spune ca 2012 va ramane un an slab pentru PC-uri si evolutia va depinde de modul cum va recepta publicul atat lansarea Windows 8 cat si diversificarea segmentului de Ultrabook, laptop-uri subtiri si performante care insa trebuie sa se mai ieftineasca pentru a face volume mari.

Cei de la Gartner spun ca pietele emergente vor ajuta enorm segmentul PC sa creasca, acest segment avand in 2011 jumatate din piata mondiala a PC-urilor, iar perspectivele pentru 2016 arata ca ele vor ajunge sa contribuie cu 70% din total. Pietele dezvoltate sunt doar "de inlocuire" si in foarte putine cazuri mai pot creste.