Hewlett - Packard Romania are in prezent 3.600 de angajati si, estimand un an de crestere a afacerilor, are ca obiectiv sa isi mai creasca efectivele cu cateva sute de oameni anul acesta, a spus Radu Enache, seful filialei locale, la un eveniment de presa organizat cu ocazia vizitei ambasadorului SUA la sediul HP. Compania este anchetata de Consiliul Concurentei pentru posibil abuz de pozitie dominanta, insa Enache a spus pentru HotNews.ro ca acest lucru nu este un stigmat pentru companie si nu ii afecteaza in niciun fel relatiile comerciale.

Radu EnacheFoto: Hotnews

Cateva sute de angajari in 2012

"In Romania avem doua entitati: biroul comercial cu circa 500 de angajati si centrul de servicii electronice care dispune de 3.100 de angajati si livreaza servicii in Europa, Orientul Apropiat si Africa. Din punct de vedere geografic, majoritatea sunt in Bucuresti, insa avem o prezenta in mai multe orase: Timisoara, Cluj, Sibiu, Brasov, Iasi, Bacau, Suceava. Semnificativa este prezenta la Cluj a unui centru de cercetare - dezvoltare care va ajunge la aproape 200 de angajati la final de 2012.", a explicat Radu Enache pentru HotNews.ro.

Radu Enache a spus ca 2011 a fost un an extrem de bun pentru HP, afacerile crescand cu 16%. Si pentru primul semestru seful filialei romanesti estimeaza o crestere de peste 10% si obiectivul ar fi ca numarul de angajati sa urce cu cateva sute, Radu Enache neprecizand exact cu cat. "Ne asteptam tot la o crestere de ordinul sutelor si tot in zona centrului de servicii si in zona centrului de expertiza pentru telecomunicatii care s-a creat pentru zona EMEA in Bucuresti si pe partea de cercetare la Cluj", spune el.

Ancheta Consiliului Concurentei nu afecteaza relatiile comerciale ale HP

Pe 21 martie, Consiliul Concurentei a anuntat ca a demarat o investigatie privind un posibil abuz de pozitie dominanta al Hewlett-Packard Romania. 'Avem suspiciuni privind un posibil abuz de pozitie dominanta al societatii HP Romania, manifestat printr-un comportament discriminatoriu in relatia cu unul dintre partenerii sai contractuali", declara Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Intrebat daca ancheta deschisa de Concurenta are vreun efect negativ asupra relatiilor companiei cu partenerii sau daca este un stigmat, Radu Enache a spus ca nu se pune problema de asa ceva.

"Noi colaboram plenar cu autoritatile pentru lamurirea acestei posibile incalcari. (...) Nu este niciun stigmat fiindca e o chestiune care in opinia mea este nesemnificativa, in instanta initiala de judecata HP a castigat, dar consideram normal ca CC sa investigheze aceasta posibila incalcare a legii si dam tot sprijinul. Nu cred ca ne afecteaza in niciun fel pentru ca noi avem 3.000 de parteneri in Romania si daca o data la 20 de ani apare o asemenea suspiciune cred ca ea se va lamuri foarte usor".

Un climat de afaceri care asteapta imbunatatiri

Declaratiile au fost facute la finalul unei conferinte de presa cu ocazia vizitei ambasadorului SUA in Romania, Mark Gitenstein la sediul HP. El a laudat investitiile facute de HP in Romania pana acum si, intrebat fiind ce plangeri au investitorii americani cand este vorba de climatul de afaceri de la noi, el a spus ca este nevoie de mai multa transparenta si de aplicarea acelorasi reguli pentru toata lumea.

"Cea mai mare bariera in calea investitiilor straine in Romania este lipsa de transparenta. Cand aceasta bariera va disparea, tot mai multe companii vor fi dispuse sa investeasca, iar acest lucru se va reflecta in cresterea nivelului de trai", a spus execelenta sa, ambasadorul SUA la Bucuresti.

Intrebat ce alte companii americane ar putea intra pe piata americana, in afara de cele foarte cunoscute precum Intel, Oracle, Micrsoft etc, ambasadorul Gitenstein a spus ca cel mai probabil investitii suplimentare vor veni de la companii care sunt deja prezente pe piata. "De ce spun asta? Fiindca aceste companii deja prezente aici au invatat cum sa-si desfasoare activitatea in mod legal si profitabil si sunt multumite de ce gasesc aici."