Luni a inceput procesul intentat de Oracle celor de la Google pe care ii acuza ca au incalcat cu buna stiinta drepturi de proprietate intelectuala legate de tehnologia Java detinuta de Oracle. Google sustine ca nu exista ilegalitati, insa Oracle este dispusa sa mearga departe si spera sa obtina peste un miliard de dolari despagubiri, desi initial a cerut sase miliarde dolari. Actiunea a inceput in forta, iar avocatii Oracle au prezentat e-mail-uri in care sefii Google admiteau ca vor urma probleme legate de folosirea in Android a unor tehnologii Java.

Tehnologia Java a fost dezvoltata de Sun Microsystems, compania care a fost achizitionata la inceputul lui 2010 de Oracle, pentru 7,4 miliarde dolari. Si patentele Sun au trecut in proprietatea Oracle care acuza acum Google ca foloseste Java fara a fi primit permisiunea sa utilizeze aceasta tehnologie.

Despre acest proces se spune ca este unul dintre cele mai importante in domeniul tehnologiei fiindca vorbim de mize uriase. Daca Oracle castiga, Google va avea de platit sume mari si rezultatele financiare ii vor fi afectate. Si daca Google obtine castig de cauza vor fi elemente negative fiindca este foarte posibil sa fie fortata sa faca publice o serie de detalii financiare legate de Android si castigurile de pe urma acestui sistem, detalii pe care compania condusa de Larry Page ar prefera sa le pastreze secrete.

E de asteptat ca procesul care a demarat la San Francisco sa dureze, intr-o prima etapa, cel putin 8-10 saptamani, iar cei de la Oracle si-au inceput atacul in forta fiindca au prezentat extrase din e-mail-uri pe care seful diviziei Android, Andy Rubin, si fostul CEO al companiei, Eric Schmidt si le-au trimis acum cativa ani.

Din ele ar rezulta ca cei doi erau constienti ca vor urma probleme cu Sun Microsystems pentru ca Google nu a cerut licenta pentru Java, insa cei doi au decis ca vor lansa sistemul de operare oricum.

Primul telefon cu Android a aparut in 2008, insa actiunea in judecata a pornit aproape doi ani mai tarziu, dupa ce Oracle a preluat Sun, dezvoltatorul Java. Oracle spune ca Google a incalcat cu buna stiinta brevetele legate de Java si initial ceruse peste sase miliarde dolari despagubire, insa acum s-a ajuns la circa un miliard.

Oracle spune ca, fiindca producatorii de telefoane mobile nu trebuie sa plateasca pentru a utiliza Android pe terminale, indirect proprietatea intelectuala ce apartinea Oracle a fost oferita gratuit, fara ca Oracle sa poata cere direct drepturi de licentiere de la producatorii de diverse terminale mobile.

Google s-a aratat insa increzatoare ca va contracara acuzatiile aduse si ca va obtine castig de cauza. Sistemul de operare Android ruleaza pe mai mult de 300 milioane de smartphone-uri si tablete, astfel ca verdictul in acest proces este foarte important pentru companie. Chiar si daca va castiga, Google va fi nevoita sa faca publice o serie de detalii financiare despre rentabilitatea Android, detalii pe care ar fi vrut sa le tina la secret, mai ales in contextul achizitiei cu 12 miliarde dolari a Motorola Mobility.