Cand este vorba de securitate informatica Apple are multe de invatat de la Microsoft si este cu un deceniu in urma acesteia fiindca nu este pregatita cum se cuvine in fata unor atacuri informatice de proportii, a spus intr-un eveniment de presa la Moscova, Evgheni Kaspersky, fondatorul companiei ruse de software. In aprilie s-a descoperit ca peste 500.000 de Mac-uri au fost infectate cu un troian care a profitat de o vulnerabilitate a Java, iar problema s-a rezolvat, insa Kaspersky spune ca Apple trebuie sa faca modificari importante in sistem pentru ca userii sa fie cu adevarat protejati.

Evgheni KasperskyFoto: Kaspersky

Apple, "cu un deceniu in urma Microsoft"

"Cota de piata a Mac-urilor a crescut, iar ele devin interesaante pentru infractorii informatici, insa Apple nu este pregatita sa faca fata amenintarilor de acest tip. Trebuie sa urmeze aceeasi cale pe care a urmat-o Microsoft acum zece ani si trebuie sa schimbe enorm la sistemul de operare. Problemele pe care Microsoft le avea cu Windows la inceputul anilor 2000 le are Apple acum si cred ca Apple trebuie sa fie mai flexibila si mai bine pregatita cand e vorba de securitatea sistemului de operare Mac", a spus fondatorul Kaspersky Lab.

Totul a pornit la inceput de aprilie cand site-ul Dr. Web din Rusia scria ca peste 500.000 de Mac-uri au fost infectate cu troianul Flashback descoperit in august anul trecut. Acesta se prezenta sub forma inselatoare a unui update pentru Flash Player, dar cand era executat profita de o vulnerabilitate de Java si putea infecta calculatorul, facandu-l parte a unei retele botnet.

Analiza realizata de Kaspersky Lab indica in 10 aprilie faptul ca existau peste 600.000 de masini infectate, cele mai afectate regiuni fiind Statele Unite ale Americii (300.917 de computere infectate), urmate de Canda (94.625), Marea Britanie (47.109) si Australia (41.600). Problema s-a rezolvat acum, insa a starnit multe controverse pe tema "mitului" legat de faptul ca Mac-urile nu pot fi virusate.

Userii de Mac sunt mai putin ingrijorati de virusi si cred ca presa exagereaza cand scrie de amenintarile informatice

Evgheni Kaspersky spune ca Apple trebuie sa aiba grija ca userii de Mac sa faca mai des actualizari la partea de securitate dar si sa le explice ca Mac-ul nu este infailibil si poate fi infectat la fel cum se intampla si la Windows.

De ce a ajuns Apple aici? Kaspersky explica "Din acelasi motiv ca si Microsoft. Nu a dat importanta problemelor de securitate, nu li s-a mai intamplat asa ceva pana acum si nici nu au consultat expertii in securitate. Vorbim de companii carora nu le pasa de securitate decat in momentul in care apar probleme", crede el

Kaspersky a citat un studiu din care reiese ca userii de Mac - desi cripteaza mai des fisiere decat cei de Windows si isi asigura terminalele intr-o proprtie mult mai mare decat cei cu Windows - sunt mult mai relaxati cand e vorba de pericolele reprezentate de malware. Ei sunt mult mai putin ingrijorati cand e vorba de amenintarea reprezentata de virusi si considera ca presa exagereaza cand atrage atentia asupra pericolelor informatice, arata un studiu al Harris Interactive. Jumatate dintre utilizatorii de Mac cred ca virusii nu sunt un pericol, in timp ce la Windows procentul celor care cred ca virusii nu-s o problema este de trei ori mai mic.

Apple a lansat la jumatatea lui aprilie patch-uri care sa rezolve problema pentru versiunile Snow Leopard (10.6) si Lion (10.7), iar saptamana aceasta a lansat si un patch pentru mai vechea versiune Leopard (10.5).

Kaspersky a criticat si in aprilie Apple, considerand ca gigantul american stia inca de acum patru luni de vulnerabilitatea Java, insa a neglijat distribuirea unui update mai devreme.

Interesant este ca si solutia de securitate a Kaspersky pentru Mac-uri a creat in aprilie probleme unor useri din cauza unui bug, unele dintre setarile computerelor fiind modificate de programul Kaspersky, compania revenind cu o versiune corectata. In plus, compania a remis la inceputul saptamanii o declaratie in care spunea ca un expert al sau a fost gresit citat in presa internationala cum ca Apple le-ar fi cerut ajutorul in problema Flashback. Compania Kaspersky spune ca a analizat in mod independent de Apple cazul troianului care a infectat sute de mii de Mac-uri.

Kaspersky a anuntat si lansarea unei noi solutii de securitate pentru Mac, solutie care va fi disponibila din 19 iunie si succede produsul Anti-Virus 2011 for Mac. Noua solutie se numeste Kaspersky Security for Mac.