​Tim Cook, CEO al Apple, spune ca rolul sau nu este de a-l inlocui pe Steve Jobs si nici nu simte povara de a incerca sa fie ca el, scopul lui fiind sa fie un sef "grozav" al Apple. El a mai spus la conferinta All Things Digital ca Apple este foarte interesata de inovatii in domeniul TV, insa s-a aratat extrem de suparat de efectele razboaielor brevetelor si de faptul ca multe companii isi asuma lucruri dezvoltate de Apple, o practica ce poate fi catalogata drept "jaf".

Tim CookFoto: Agerpres/AP

Tim Cook a spus ca ziua in care a murit Steve Jobs a fost cea mai trista din viata lui si ca a suferit mult timp dupa aceea, pana cand, spre final de 2011, cineva a venit, "l-a scuturat" si i-a spus ca viata merge mai departe. "Acea tristete a fost inlocuita de determinarea de a continua calatoria" . Cook spune ca nu poate fi ca Jobs si nici nu simte ca l-ar apasa povara carismaticului sau inaintas

"Steve a fost un geniu si un vizionar. Niciodata nu mi-am vazut rolul ca fiind unul de inlocuitor. El este de neinlocuit. Nu am simtit povara de a incerca sa fiu ca el. Sunt cine sunt si mai concentrez in a fi un CEO grozav pentru Apple", spune el.

Cook adauga ca a invatat foarte multe de la Jobs, insa un lucru important este sa nu te cramponezi in trecut. Steve ar vrea ca oamenii din conducerea Apple sa se puna in locul lui si sa se intrebe ce ar fi facut el la intalnirile decisive. "Mi-a spus sa nu fac asta niciodata, sa nu ma intreb ce ar fi facut el in anumite situatii, ci sa fac ce simt ca este mai bine".

Multe zvonuri au aparut in ultimele luni legate de o posibila lansare a unui televizor marca Apple. Cook nu a vrut sa confirme aceste zvonuri, insa a spus ca, desi piata TV-urilor este mai mica decat cea a smartphone-urilor sau a tabletelor, este una care merita urmarita. Cook a spus ca Apple are un "interes intens" pentru piata TV-urilor si a adaugat ca aceasta este printre segmentele in care compania ar vrea sa aiba "contributii semnificative".

Despre piata tabletelor, Cook si-a exprimat siguranta ca o va depasi pe cea a PC-urilor, chiar daca la inceput nimeni nu a crezut asta. "Nu am inventat piata tabletelor, ci tableta moderna", subliniaza Cook care adauga ca tabletele nu vor inlocui Mac-uri si PC-urile, insa pentru multi ele aduc lucruri care la PC-uri nu erau de gasit.

Tim Cook a fost foarte transant cand a fost intrebat ce crede despre aprigul "razboi al brevetelor" in care sunt implicate companii precum Samsung, Google si Apple.

"Este o pacoste. Nu ne putem canaliza toate energiile, toata grija, pe terminarea unei picturi care apoi este semnata de altcineva. Nu putem accepta asta. Cel mai rau lucru care ti se poate intampla ca inginer este sa vezi ca ti-ai dat viata pentru a crea ceva si apoi altcineva te jefuieste si isi pune numele pe acel lucru"

Raspunzand la cateva intrebari, Cook a spus ca Apple nu a incercat sa cumpere Instagram (compania pe care Facebook a dat un miliard de dolari) si nici nu vede nevoia ca Apple sa detina o retea sociala.

In legatura cu relatia cu cea mai mare retea sociala, relatie tensionata in prezent, Cook a dat de inteles ca trebuie sa ne asteptam la o imbunatatire pe viitor si la inmultirea colaborarilor. El a mai spus ca secretomania pentru care Apple este celebra va fi mentinuta si pe viitor, iar ca dovada este si faptul ca s-a abtinut in a da detalii despre viitoare produse.

Seful Apple a povestiti ca in 1998 cand lucra la Compaq si a fost contactat de cei de Apple, nu avea nici cea mai mica intentie sa mearga acolo. Pana la urma a fost induplecat sa ia avionul si sa mearga la o intalnire cu Jobs. "Va spun cu mana pe inima ca dupa cinci minute de conversatie mi-am dorit sa lucrez la Apple", spune el, explicand ca Jobs i-a prezentat o viziune orientata spre consumator care era mai rara in aceea perioada.