Google intra zilele acestea practic in segmentul furnizorilor de internet si cableaza in statul Kansas primele gospodarii la serviciul Fiber prin care promite internet la viteza extrem de mare de 1.000 Mbps, existand si optiunea de a avea internet "gratuit", insa la o viteza cu mult mai mica si cu taxa de instalare de 300 dolari.

Google lanseaza serviciile FiberFoto: Google

Google a inceput in 2010 selectia oraselor unde va demara proiectul, iar in vara lui 2012 a dat detalii complete despre tarife. Acum, compania incepe cablarea propriu-zisa a primelor case din orasul Kansas City, in doua faze: instalarea cablurilor de fibra optica in strada si apoi conectarea propriu-zisa a caselor ai caror locatari au solicitat serviciul.Fiber.

Google a conectat de proba cateva gospodarii unde vitezele reale ale conexiunilor au atins 700 Mbps, iar cei care locuiesc in cartierul Hanover Heights din Kansas City (statul Kansas) trebuie sa se astepte la un telefon de la Google in urmatoarele zile, scrie Computerworld. Urmatorul oras in care Google va cabla primele case este Kansas City din statul Missouri.

Compania promite, in teorie, viteza superluminica la internet, 1.000 Mbps, de o suta de ori mai mare fata de ce exista in prezent.

Mai mult, exista si o optiune de internet "gratuit", insa viteza este de 5 Mbps si doritorii trebuie sa plateasca o taxa de instalare de 300 dolari. Totusi, cei care aleg acest pachet vor avea pentru cel putin sapte ani internet fara taxe lunare, e drept la o viteza mult mult mai mica decat la celelalte doua abonamente.

Unul este de 70 dolari/luna, iar userul primeste network box-ul, stocare de 1 TB "in the cloud" si viteza promisa a conexiunii este de 1 Gbps. Varianta premium este 120 dolari/luna , iar pe langa serviciile de televizune sunt oferite si cele TV, fiind disponibile 116 canale, iar ca telecomanda abonatii vor primi tableta Google: Nexus 7.

Un aspect inca neclar este cand va face Google profit cu Fiber. Compania spune ca vrea ca serviciul sa devina profitabil, este absolut logic sa vrea asta, insa cand se va intampla si cat de mult va trebui sa se raspandeasca Fiber pentru a scoate profit nu se stie.

Un alt lucru care ar putea ingrijora mai ales oamenii care tin la lucrurile legate de "privacy" se refera la faptul ca Google va avea acum informatii detaliate si despre obiceiurile de consum ale telespectatorilor, dupa ce deja are informatii detaliate despre obiceiurile milioanelor de internauti.