Editia 2013 a targului de tehnologie CES care se desfasoara acum la Las Vegas sta sub semnul conectivitatii, iar cele mai diverse lucruri, de la banala furculita, pana la ochelari, dispun de senzori se sincronizeaza cu aplicatii de smartphone si iti permit sa intri pe internet. CNN prezinta cinci dispozitive inedite de la cel mai important targ de tehnologie al inceputului de an.

Furculita "inteligenta"Foto: hapilabs.com

Furculita electronica

O companie franceza a prezentat o furculita numita HAPIfork, partea interesanta fiind ca te monitorizeaza in timp ce mananci si calculeaza cat de repede mananci, cate imbucaturi iei si cat de mult dureaza pranzul. Daca mananci prea repede, furculita vibreaza si apoi se aprinde si un semnal luminos care sa-ti indice ca ar trebui sa mananci mai incet pentru binele sanatatii tale. Francezii au lucrat trei ani pana au integrat in mica ustensila senzorul potrivit, iar aceasta furculita va costa 99 de dolari. In prezent se lucreaza si la o lingurita care si ea va fi sincronizata cu o aplicatie de mobil care iti permite sa vezi istoricul meselor...

Control fara precedent al tuturor lucrurilor din locuinta

O companie numita Lowe's a prezentat un sistem care permite un control wireless fara precedent al mediului din casa si al aerului din locuinta. Sistemul trimite automat mesaje pe smartphone-ul proprietarului daca e vreo problema in casa, daca e uitata vreo usa deschisa sau vreun bec a ramas aprins. In plus, sistemul monitorizeaza concentratia de monoxid de carbon din locuinta si avertizeaza si daca plantele din casa nu au suficienta umezeala.

Cutiuta care te ajuta sa nu-ti pierzi bagajul

Pentru cei care nu vor sub nicio forma sa piarda urma bagajului cand calatoresc cu avionul s-a lansat cutiuta numita Trakdot care trebuie pusa in bagajul de cala si este pre-programata astfel incat cand ajungi pe aeroport sa poti vedea pe smartphone exact unde este bagajul tau. Cutiuta are o cartela SIM integrata, costa 50 de dolari, iar taxa anuala de utilizare este 13 dolari. La instalare se percepe o taxa de 9 dolari.

Husa tactila pentru iPhone

Compania Canopy a prezentat o husa care transforma iPhone-ul intr-un dispozitiv tactil pe toate partile, inclusiv pe laterale si pe spate. Husa costa de la 59 dolari si este utila mai ales la jocuri, permitand un control fara precedent.

Ochelari speciali cu sistem de operare Android

O companie numita Vuzix a prezentat o pereche de ochelari inteligenti cu sistem de operare Android 4.0. Nu sunt la fel de "cool" precum ochelarii Google si nu au capacitati atat de extinse la realitate augementata, insa sunt foarte aproape de lansare.

Ochelarii au capabilitati de smartphone si pot fi folositi pentru a initia convorbiri telefonice si pentru a urmari continut video. Ochelarii dispun de GPS, Bluetooth, WiFi si capabilitati de inregistrare video la 720p. Planul este ca acesti ochelari sa fie lansati la vara.