Comisia Europeana a propus noi norme pentru reducerea cu 30% a costului de instalare a internetului de mare viteza, printre temele abordate numarandu-se simplificarea procesului de acordare a autorizatiilor, deschiderea accesului la infrastructura in conditii corecte si autorizarea oricarui operator de retea de a negocia acorduri cu alti furnizori de infrastructura, arata un comunicat al CE.

Lucrarile de constructii, cum ar fi excavarea drumurilor pentru instalarea fibrei optice, reprezinta pana la 80% din costul instalarii retelelor de mare viteza. Propunerea Comisiei permite intreprinderilor sa economiseasca intre 40 si 60 de miliarde euro.

Instalarea internetului broadband este incetinita in prezent de un mozaic de norme si practici administrative nationale si regionale. "In cele mai multe zone, normele actuale afecteaza competitivitatea Europei", spune vicepresedinta Comisiei Europene, doamna Neelie Kroes.

Proiectul de regulament se bazeaza pe cele mai bune practici in vigoare la ora actuala in Germania, Spania, Franta, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Suedia si Marea Britanie, dar lasa, in mare masura, aspectele organizatorice la latitudinea statelor membre.

"Toata lumea are dreptul sa dispuna de servicii de banda larga de mare viteza. Doresc sa elimin birocratia care ne impiedica sa ajungem la acestea. Comisia Europeana doreste ca aceste servicii de banda larga sa fie obtinute mai repede si mai ieftin", spune comisarul european Neelie Kroes

Comisia vrea sa abordeze patru domenii problematice principale:

- asigurarea adaptarii prin constructie a cladirilor noi sau a celor renovate la instalarea benzii largi de mare viteza;

- deschiderea accesului la infrastructura in conditii corecte si rezonabile, inclusiv de pret, si anume la conductele, canalele, gurile de acces, dulapurile, stalpii, pilonii, antenele, turnurile si alte structuri de sprijin existente;

- incheierea coordonarii insuficiente a lucrarilor de constructii, prin autorizarea oricarui operator de retea de a negocia acorduri cu alti furnizori de infrastructura

- simplificarea procesului complex si indelungat de acordare a autorizatiilor, in special pentru piloni si antene, prin introducerea acordarii sau a refuzarii implicite a autorizatiilor in termen de sase luni si autorizarea depunerii cererilor prin intermediul unui punct unic de contact.

In prezent exista putina transparenta privind infrastructura fizica existenta adecvata pentru instalarea benzii largi si nu exista norme uzuale adecvate pentru instalarea benzii largi pe intreg teritoriul UE. In prezent, nu exista o piata pentru infrastructura fizica si posibilitatea de a utiliza infrastructura corespunzatoare altor utilitati publice. Reglementarile din anumite state membre chiar descurajeaza intreprinderile de utilitati publice sa coopereze cu operatorii de telecomunicatii, spune Comisia Europeana intr-un comunicat de presa.

Normele ar deveni direct aplicabile pe intreg teritoriul UE dupa obtinerea acordului Parlamentului European si al Consiliului.

Prezenta initiativa face parte din planul in 10 puncte de stimulare a instalarii benzii largi, prezentat cu ocazia revizuirii intermediare a Agendei digitale pentru Europa.