Google a anuntat joi ca a introdus o noua functionalitate care permite utilizatorilor serviciilor sale online precum Gmail sau YouTube sa decida cine le va utiliza datele stocate atunci cand vor muri, scrie AFP.

"Astazi, lansam o noua functionalitate prin care este mai usor sa spui Google ce doriti sa faceti cu activele dvs digitale daca muriti sau nu mai puteti utiliza contul dvs", explica gigantul internetului, intr-un mesaj publicat pe unul dintre blogurile sale oficiale.

"Speram ca aceasta noua functie va va permite sa pregatiti viata dvs digitala dupa moarte, de o maniera care sa permita protejarea vietii private si a securitatii dvs", se arata in acest mesaj.

Noua functie este integrata in pagina de parametri a unei serii de servicii Google, precum Gmail, YouTube, Picasa, Google+ sau Drive.

Utilizatorul poate decide ce se va intampla cu datele continute pe conturile sale daca acestea devin inactive.

"Spre exemplu, puteti decide ca datele sa fie distruse, dupa trei luni, sase luni sau 12 luni de inactivitate. Sau puteti selecta contacte de incredere pentru a primi datele", adauga Google.

Si, pentru a evita accidentele, Google precizeaza ca, inaintea oricarei actiuni, un mesaj de avertisment va fi trimis pe telefonul utilizatorului sau pe o adresa alternativa de email care ii va fi furnizata.