​Intel isi pune mari sperante in cea mai noua generatie de procesoare - cu nume de cod Haswel - ele urmand a fi lansate pe plan mondial pe 4 iunie, iar in retailul romanesc in iulie. Consumul de energie va fi mult mai mic, dimensiunea gadget-urilor va scadea, iar bateria laptop-urilor ar putea tine noua ore, au spus reprezentantii companiei la evenimentul Romanian Design Week care se tine la palatul Stirbei din capitala.

Expozitia Design Your World de la palatul StirbeiFoto: Intel

"Haswell reprezinta imbunatatirea arhitecturii Ivy bridge de 22 de nanometri care vine cu o serie de beneficii: durata bateriei creste pana la 9 ore, datorita procesorului care consuma mult mai putin avem un design mult mai subtire din cauza racirii pasive pe cvare o facem mult mai mica", a explicat Bogdan Georgescu, Channel Account Manager al Intel Romania.

El spune ca cel tarziu in iulie, primele dispozitive cu aceasta noua generatie de procesoare vor ajunge in retail, printre marcile prezente la inceput fiind Acer si Asus. Intel a prezentat cateva Ultrabook-uri convertibile, modelele Asus Taichi, Dell XPS 12, Leono Ideapad Yoga 13, Sony VAIO Duo 11 si toshiba Satellite U920t.

Intel spune ca cea mai noua generatie de procesoare va oferi performanta mai mare, grafica mai sofisticata si consum de energie cu 41% mai mic decat la procesoarele din prezent, astfel ca autonomia bateriei ar trebui sa creasca, pe fondul scaderii greutatii terminalelor.

Procesoarele Intel vor echipa tot mai multe modele de Ultrabook-uri, laptop-uri subtiri usoare si cu specificatii tehnice foarte bune, iar in urmatoarele luni va creste numarul de Ultrabook-uri cu ecran tactil (care va adauga circa 100 de dolari la pret), dar si numarul celor "convertibile (care pot fi folosite si pe post de tableta).

Laptop-urile subtiri usoare si performante denumite de Intel Ultrabooks sunt insa scumpe pentru multi clienti, insa Intel a gasit o solutie, o categorie din care sa lipseasca o serie de caracteristici, pentru ca pretul final sa fie mai mic

"Avem tendinte foarte bune de crestere pe segment, iar noi vom face o tranzitie catre segmentul pe care il numim "Thin and Light", adica laptop-uri ce vor fi intr-o platforma de UltraBook, insa le vor lipsi cateva trasaturi, astfel incat consumatorul sa nu plateasca. De exemplu sa nu plateasca pentru facilitati de securitate, sau lucruri de care nu ai neaparat nevoie ca si consumator casnic", explica Georgescu.

Procesoarele Intel echipeaza cam 80% dintre PC-urile existente, insa vanzarile de laptop-uri si desktop-uri nu mai merg ca pe vremuri in fata asaltului smartphone-urilor si tabletelor. Compania este mult prea putin prezenta in aceste segmente, insa prin platforma Silvermont isi va creste prezenta si va continua si in Romania lansarea de tablete si smartphone cu procesoare "Intel inside".