Magazinul online Google Play primeste in mod constant aplicatii discutabile create de oameni care vor sa stoarca bani de la userii naivi, avertizeaza compania de securitate Symantec. In acest an au fost depistate peste 1.200 de aplicatii suspicioase, majoritatea dintre ele fiind inlaturate rapid de Google, scrie PC World.

Google Play a depasit recent pragul de un milion de aplicatii, intrecand la numar App Store care are circa 900.000. Acum trei - patru ani parea incredibil ca Android va depasi Apple la numarul de aplicatii, insa acum s-a intamplat, dar problema este ca o mica parte dintre aplicatii nu-s detectate de filtre si pot pacali userii, usurandu-i de bani.

Symantec spune ca in ultimele sapte luni a descoperit circa 1.200 de aplicatii discutabile, marea majoritate fiind rapid depistate si apoi inlaturate de Google in cateva ore.

Totusi, o foarte mica parte au ramas si pot fi gasite foarte sus in lista rezultatelor de cautare pe Google Play, cele mai multe aplicatii referindu-se la site-uri pentru adulti, subiect care va avea mereu mare cautare.

O parte dintre aplicatii sunt greu de depistat ca fiind create de escroci si duc user-ul printr-o serie de etape cu autentificari, parole, SMS-uri si diversi pasi care sa-i dea omului siguranta ca are de-a face cu un serviciu serios. Totusi, unele aplicatii ajung sa le ceara naivilor sa plateasca un "abonament" anual de 3.000 de dolari si creatorii au profit bun chiar daca pacalesc doar cateva persoane.

Ca exemplu, Symantec spune ca 100 de aplicatii suspicioase legate de divertisment pentru adulti au ajuns pe magazinul Play in ultima luna, iar 30 dintre ele inca sunt active.

Apple examineaza cu mai mare atentie aplicatiile inainte de a le pune pe magazinul online si de aceea sunt mult mai putine programele pirat care sa ameninte userii naivi. Si Google le scaneaza mult mai atent, mai ales la noul Android 4.3, insa mai are pana sa le descopere pe toate.