Letonia a refuzat sa dea curs cererilor venite din SUA care vrea ca un hacker ce a creat un virus numit Gozi ce a infectat peste un milion de calculatoare si a fost folosit pentru a fura milioane de dolari din conturile bancare, noteaza BBC. Oficialii statul baltic spun ca in SUA l-ar astepta o pedepasa mult prea dura: 60 de ani de inchisoare. In acest caz, alaturi de cetateanul leton, SUA a mai cerut sa fie extradat un rus (care deja e la inchisoare in SUA), dar si un roman a carui de procedura de extradare in SUA este oprita in asteptarea recursului.

SUA a inceput din ianuarie procedurile de extradare pentru letonul Deniss Calovskis, insa autoritatile din statul baltic au respins cererile.

Ministrul leton de externe Edgars Rinkevics spune ca, desi nu se poate pronunta daca cetateanul cautat in SUA a incalcat sau nu legea, pedeapsa care l-ar astepta in SUA ar fi prea dura fata de actiunile comise de cetatean, probabil fiind sa fie condamnat la 60 de ani de inchisoare. Oficialul spune ca nimeni nu i-a putut risipi temerile ca hackerul leton ar fi tratat mult prea dur.

Autoritatile SUA spun ca cei care au creat virusul Gozi: letonul Calovskis, romanul Mihai Ionut Paunescu si rusul Nikita Kuzmin, au infectat peste un milion de calculatoare si au reusit sa fure din conturi bancare milioane de dolari, practicand un jaf bancar cat se poate de sofisticat, insa fara arme si cagule.

Rusul a fost arestat in mai 2011 si acum este in inchisoare in SUA, iar in cazul romanului Paunescu procedura de extradare este oprita pana cand Curtea de Apel Bucuresti se va pronunta.

Mihai Ionut Paunescu, din Bucuresti, este acuzat ca a accesat calculatoare din Romania, Statele Unite si alte tari pentru a transmite virusi informatici capabili sa depisteze adresele IP si sa faciliteze astfel o serie de fraude electronice comise cu ajutorul unor complici.

Conform procurorilor americani, Paunescu a raspandit virusi software precum "banking Trojan", "Gozi", "Zeus Trojan" si "SpyEye Trojan", care permit accesarea conturilor bancare electronice si sustragerea informatiilor clientilor bancilor.

Paunescu, alias "Virus", este acuzat ca a preluat controlul asupra unor servere si adrese IP pe care le-a pus la dispozitia unor infractori care actionau pe Internet.

Incepand din 2011 pana in noiembrie 2012, Mihai Ionut Paunescu a conspirat pentru accesarea in mod neautorizat a unor calculatoare protejate, in scopul obtinerii de avantaje financiare, afirma procurorii.

In plus, romanul ar fi accesat 19 computere ale Agentiei spatiale americane (NASA), provocand daune de 19.000 de dolari.

Valoarea totala a daunelor provocate prin fraudele comise de hackerul roman si de complicii acestuia se ridica la cateva sute de mii de dolari.