VIDEO Ce urmeaza pentru Microsoft dupa "era Steve Ballmer", o perioada in care compania mai mult a ratat decat a marcat
Cateva lucruri au mers bine
Fata de 2000, veniturile si profitul Microsoft au avansat mult, iar la partea de produs sistemul de operare XP a fost un mare succes, fiind si acum, dupa 12 ani, folosit pe patru din zece calculatoare. Succesul XP se datoreaza insa si esecului Vista, companiile nefiind dornice sa renunte la un sistem de operare care mergea bine.
Windows 7 a fost mai bine primit, iar o mare realizare in era Ballmer tine si de consola Xbox si succesorul Xbox 360 care si-au gasit peste 100 de milioane de cumparatori din 2001 incoace.
Si motorul de cautare Bing, (re)lansat in 2009 a avut cronici favorabile si, chiar daca nu poate ameninta Google, a devenit unul dintre putinii concurenti credibili, mai ales in SUA unde are aproape 20% din piata. Totusi, Bing si alte proiecte de internet au adus in ultimii doi ani pierderi de 3 miliarde dolari, astfel ca lucrurile nu sunt roze.
Si cu sistemul de operare pentru mobile, Windows 7 Mobile si varianta 7.5, Microsoft a reusit sa construiasca o interfata intuitiva si o integrare usoara cu retele sociale. Cu acest sistem a intrat pe piata smartphone-urilor performante, mai ales prin Nokia, insa cota de piata este mult sub Android, astfel ca Windows Phone nu s-a impus.
Un sir lung de ratari
in piatam ideea generala este ca Microsoft a ratat enorm in multe segmente pentru care ar fi fost pregatita inca de acum un deceniu. Spre exemplu, in 2006 a lansat player-ul Zune, ca raspuns la iPod, insa dupa un inceput promitator a urmat decaderea, terminalul fiind scos din productie in 2011.
Sistemul de operare Vista a fost un alt mare esec. Lansat in 2007, si-a atras enorm de multe critici mai ales de la clientii companii de la care se astepta o rata mare de adoptie. Windows 7 lansat in 2010 a fost mai bine primit, insa raul deja fusese facut.
Un esec recent tine de tableta Surface care a fost lansata in octombrie 2012, dar care a avut vanzari sub asteptari, dincolo de faptul ca mai multi producatori de tablete ce foloseau Windows 8 s-au arat nemultumiti ca ii concureaza chiar Microsoft cu o tableta.
Apoi si browserul Internet Explorer a pierdut cota de piata in lupta cu Chrome si Mozilla, iar innoirile acestui soft nu au adus cresteri ale cotei.
Ballmer este cunoscut pentru temperamentul sau vulcanic si pentru modul in care urla din toti rarunchii la adunarile actionarilor. Nu va fi "iertat" pentru ca imediat dupa lansarea iPhone in 2007 a spus ca acest telefon "nu e nici macar o masina prea grozava de trimis e-mail-uri". "Avem terminale grozave cu Windows P[hone", spunea el.
Ce urmeaza pentru Microsoft
Plecarea lui Ballmer nu va rezolva problemele companiei si nici nu va face ca ea sa recupereze imediat decalajul fata de concurenta. Este insa nevoie de un plan clar pe termen lung si nu doar de sloganuri care sa sune "cool"
Urmatoarele doua luni reprezinta o perioada cheie pentru stabilirea unei strategii clare si eficiente si este posibil sa se renunte la anumite produse. Va fi extrem de important cine va ocupa functia de CEO si cum va fi perceput acest om. Asta fiindca despre Ballmer s-a spus ca ar fi fost un director excelent de vanzari, insa ca CEO nu avea viziune si nici nu promova oamenii cu adevarat valorosi, ci doar pe cei loiali.
Noul CEO va avea o viata grea, va fi presat de actionari sa directioneze mai multi bani catre ei si sa se concentreze pe diviziile profitabile, precum Windows si Office.
Momente emblematice cu Steve Ballmer
Steve Ballmer, sarind si urland pe scena
Ballmer, atacat cu oua la Budapeste in 2008
Ballmer, repetand ca nebunul "developers"
Seful Microsoft, vorbind despre comportamentul nebunesc
Surse folosite pentru material: Reuters, CNN, Financial Times, CNET

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
luati in mana un telefon android (samsung, sony, htc) si unul windows (nokia 620) si incercati sa le folositi vreo 3-8 zile
diferentele de folosire sunt destul de mari din toate punctele de vedere:
1) LIPSA APP IMPORTANTE pe Windows !
pe windows nu exista app / aplicatie Youtube proprie google, nu exista Gmail proprie google, nu exista Yahoo Mail proprie yahoo , nu exista Facebook messanger proprie (facuta de proprietar) Facebook !
ideea de a pune pumnul in gura concurentei este o idiotenie de proportii, clientii RENUNTAND COMPLET la produsele Microsoft decat sa stea intr-un mediu GRESIT
2) impactul Android major este de incredere - nu exista sistem de operare cu plata, aplicatiile sunt extrem de usor de instalat, si extrem de usor de folosit, si majoritatea free of charge
si nu exista povesti intregi cu amenintari cu "update windows" care tot dureaza pana le instalezi si asa mai departe
3) LIPSA UNUI WALLPAPER - da, desi pare stupid, majoritatea au spus... cum schimb wallpaperul ??
daca in Android exista o sumedenie de app dedicate (vezi Zedge) pe telefoanele Windows nu numai ca nu exista app, ci nici nu se poate avea un wallpaper, pentru ca exista TILE doar cu background monoton (negru).
Este aceiasi idiotenie care nu permitea wallpaper pe Windows 7 starter.
4) lipsa unei zone de configurare rapida pe Windows (vezi "Notification panel" pe android, dar exista si ceva similar pe iPhone / iPad) care pur si simplu uimeste utilizatorii !! (o idiotenie)
si multe, multe alte greseli ENORME ale Microsoft in privinta produselor sale.
Nu vorbesc ca sa ma aflu in treaba, ci ma bazez pe un pattern urmat de MS cu cosecventa: se pare ca nimic din ce face MS ca twhnologie de dezvoltare nu supravietuieste mai mult de cativa ani. COM/DCOM, VB6, Silverlight sunt exemple antologice.
Mai e o problema cu .Net - e legat de Windows (Mono nu e chiar perfect compatibil cu implementarea de .Net de la MS si e semnificativ mai sarac), si are un ecosistem mult mai mult mai sarac decat cel format in jurul JVM-ului (care poate rula si Python, si Scala, si Lisp, si multe alte limbaje, care fiecare la randul lui e baza cate unui vast ecosistem de biblioteci si aplicatii).
In momentul de fata, majoritatea codului care se scrie e sau JavaScript care sa ruleze in browser, sau ceva care sa ruleze pe un server, indiferent de limbajul folosit. Cum serverele tind tot mai des sa nu ruleze Windows, dezvoltarea cu o tehnologie legata de Windows va fi un tot mai mare risc de business, nu doar pentru firma care ofera serviciul de dezvoltare ci si pt. beneficiar.
Asa ca io n-as zice ca .Net e o gaselnita mai valoroasa decat Windows XP sau 7.
Dupa parerea mea, vina pt. evolutia din ultimii ani a MS nu poate fi pusa in carca lu' Ballmer, ci e un rezultat al culturii MS - o cultura invechita intr-o piata care se schimba rapid.
Din exact aceeasi cauza io nu cred ca la MS se va schimba ceva semnificativ dupa ce va pleca Ballmer. MS e obisnuit sa traiasca din customer lock-in. Treaba asta mergea acu' doua decenii, cand clientii de produse si servicii IT n-aveau nici prea multe alternative nici prea mult habar.
Intre timp clientii s-au facut destepti. Serverele nu mai sunt de mult generalizat Windows, si tot mai multa lume se prinde de faptul ca Linux e o platforma mai robusta, mai stabila, mai flexibila si mai performanta decat Windows pentru foarte multe tipuri de aplicatii. Statiile de lucru sunt tot mai des Mac-uri.
Aplicatii de office chior nu mai au aceeasi cautare ca aplicatii de web, unde informatia se editeaza colaborativ (wiki-uri, documente in cloud, issue trackere etc.) Asa ca obtinerea unei pozitii de cvasi-monopol, singura pozitie din care stie MS sa faca afaceri bune, e utopica, mai ales in conditiile in care n-ai produse adecvate.
Majoritatea aplicatiilor noi, atat pt. intranet cat si pt. uz public, sunt aplicatii de web. De-aia, firmele nu sunt motivate sa mai actualizeze sistemul de operare foarte des - orice sistem de operare e bun, cata vreme poate rula un browser si are suport pt. hardware.
MS insa nu face nimic in sensul compensarii acestor fenomene. De unde sa vina o imbunatatire a performantei MS, daca ei insista sa ofere aceleasi produse invechite, intr-o piata in schimbare rapida, schimband in mare doar ambalajul?