Integratorul de solutii de plati Printec a lansat impreuna cu compania VeriFone Systems un echipament portabil gandit sa ajute comerciantii care acum nu accepta platile cu cardul. Solutia va fi disponibila prin intermediul celor mai mari banci si este gandita pentru retaileri dar si pentru curieri, taximetristi sau notari, unde in general nu se poate plati in prezent cu cardul.

Printec are afaceri anuale de 75 milioane euroFoto: Printec Group

Terminalul este produs de VeriFone, iar partea software este realizata de Printec, grup ce activeaza in 15 tari europene, iar in Romania are 160 de angajati si afaceri anuale de aproape 60 milioane lei. Profitul net a fost de circa 7 milioane lei in 2012.

Solutia lansata se numeste PayWare Mobile si este un echipament portabil ce foloseste tehnologia Bluetooth pentru conexiunea wireless cu sisteme Android, iOS si Windows.

Echipat cu un PIN pad, un cititor de smart card si functionalitati NFC, Payware Mobile permite unui comerciant sa accepte plati cu cardul sau NFC indiferent de natura sau dimensiunea afacerii sale. Poate fi, de asemenea, folosit si in tandem cu o tableta sau un IPod.

Ca si clientii tinta, e vorba de cei care lucreaza mult in teren, cum ar fi curierii sau taximetristii, servicii la care acum nu prea poti plati cu cardul. Un alt exemplu tine si de serviciile notariale.

Aplicatia software permite utilizatorului sa emita si sa trimita via e-mail facturi personalizate si asigura accesul instant la istoricul tranzactiilor, inclusiv posibilitatea accesarii unei baze de date in scopul trimiterii de informatii si oferte speciale.

Capacitatea echipamentului de a citi coduri de bare permite marilor retaileri sa evite formarea cozilor la casele de marcat si le ofera posibilitatea de a inregistra o plata in orice locatie din magazin, reducand riscul ca clientii sa se razgandeasca asupra achizitiei din cauza aglomeratiei sau a altor factori.

Dragos Chivu, seful filialei romanesti a Printec a explicat ca solutia va fi furnizata clientilor prin intermediul bancilor care vor da in custodie aparatele catre clienti. Un aparat costa cam cat un smartphone bun, iar bancile iau un comision la fiecare tranzactie. Printec se va ocupa de partea software si de mentenanta aparatelor.

Printec avea in Romania afaceri de peste 100 milioane lei in 2008, dar acum valoarea anuala a scazut la sub 60 de milioane lei. Totusi, numarul de angajati a crescut in cinci ani de la 100, la 160 si exista perspective de crestere, spune Dragos Chivu.

Printec Group furnizeaza solutii integrate in domenii precum tranzactii automatizate, telecomunicatii & networking si securitatea informatiei. Compania are peste 800 de angajati in Europa, fiind prezenta in tari precum Croatia, Serbia, Cipru, Slovacia si altele. Cifra anuala de afaceri este de circa 75 milioane euro.

Conform datelor BNR, in Romania exista in prezent 11.38 milioane de carduri active deservite de o retea de 11.000 de ATM-uri si 127.000 de POS-uri.