​China este celebra pentru modul in care internetul este cenzurat, iar autoritatile au dat in premiera date despre cat de multa lume lucreaza in sistem. Doua milioane de oameni monitorizeaza continutul, analizeaza si selectioneaza, dand mai departe catre superiori lucrurile considerate sensbile de catre autoritati, scrie BBC care citeaza Beijing News.

Beijing News scrie ca doua milioane de oameni lucreaza ca "analisti ai opiniilor de pe internet", stand zilnic in fata unui PC multe ore si analizand printr-un soft avansat continutul de pe retelele sociale in special. Pornind de la anumite cuvinte cheie considerate sensibile, sunt facute rapoarte despre locuri unde apar aceste cuvinte in context negativ. Se fac uriase compilatii care ssunt trimise catre superiori.

Acesti oameni care monitorizeaza nu au voie sa stearga postari, ci strict analizeaza si aduna opinii de pe site-urile de socializare si le trimit apoi sub forma unui raport concis la cei care pot lua decizii.

Astfel, se poate deduce ca cei doua milioane nu sunt cenzori, insa sunt cei care le pun cenzorilor propriu-zisi, probabil cateva zeci de mii, continutul la dispozitie pentru ca acesti oameni cu puteri de decizie sa inlature ce considera periculos.

China e celebra pentru modul in care internetul e controlat si pentru numarul mare de site-uri occidentale blocate si de termeni trecuti in "indexul " cautarilor interzise.

Totusi, in conditiile in care Weibo, cea mai mare retea sociala chineza, are 500 de milioane de useri inregistrati, iar 100 de milioane posteaza zilnic ceva, este clar ca trebuie o uriasa armata sa controleze tot ce nu-i convine guvernului.