John Sculley, cel care a condus Apple intre 1983 si 1993 iar in 1986 l-a dat afara pe Steve Jobs de la companie, spune ca in prezent Apple ar trebui sa sa teama de Google mai mult decat de Samsung, se arata intr-un interviu din The Telegraph. Intrebat cine ar avea geniul lui Steve Jobs in IT-ul actual, el l-a dat ca exemplu pe Jeff Bezos, seful Amazon.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sculley a lucrat 13 ani la Pepsi, iar in 1983, cand era sef al companiei de bauturi racoritoare, a fost convins de Steve Jobs sa vina la sefia Apple, celebra fiind discutia in care Jobs l-a intrebat: "Vrei sa vinzi toata viata apa cu zahar sau vii cu mine sa schimbam lumea?".

Cum vede Sculley Apple astazi? Daca ar fi fost sa se nasca in prezent, compania s-ar fi axat pe computere ce pot fi purtate (in stilul ceasurilor inteligente sau ochelarilor computerizati n. r). Apple, la fel ca si Microsoft-ul lui Bill Gates, a pornit de la o cauza nobila si Jobs si Gates au avut in multe domenii pareri similare, spune fostul sef al Apple.

Marea diferenta tine de faptul ca Bill Gates credea ca soft-ul este de baza si aduce valoare, in timp ce Steve Jobs credea ca elementul esential este sa faci produse usor de folosit, utile si frumoase, fara a face compromisuri nici la hard nici la soft. "Designul trebuia sa fie elegant in viziunea lui Jobs care se gandea atat la hardware, cat si la software. Ideile ambilor porneau de la cauze nobile si ambii au avut succes".

Ce ar trebui sa faca Apple acum? Fostul director spune ca va fi greu sa-si pastreze marjele mari de profit si va fi dificil sa intre pe piata serviciilor TV "Cred ca Apple isi va gasi un rol in servicii TV, insa e mult mai greu decat la muzica fiindca negocierile sunt mai complicate".

De cine ar trebui sa le fie frica celor de la Apple? "Daca ar fi sa ma pun in locul celor de la Apple m-as gandi la progresul Google pe partea de cloud si de analize de date. Adevaratul concurent al Apple nu este Samsung, ci Google si probabil Amazon"

La Amazon s-a referit Sculley si cand a fost intrebat cine este urmatorul steve Jobs al IT-ului. Jeff bezos, seful retailer-ului online este destept si ia singur deciziile cheie, spune fostul sef al Pepsi si Apple.