​William (Bill) C. Lowe, omul care a condus proiectul IBM de creare a primului Computer Personal in 1981, a murit la varsta de 72 de ani. Lowe a convins IBM sa accepte colaborari cu companii din afara, iar primul PC avea sistem de operare de Microsoft si procesor de la Intel, doua companii foarte putin cunoscute pe atunci.

IBM era pana in 1981 cunoscuta pentru computere tip mainframe, extrem de mari si utilizate de institutii cu bugete generoase.

Lowe lucra in IBM din 1962 si a reusit sa convinga compania sa faca o incercare si in segmentul computerlor personale care era putin dezvoltat, dar parea promitator. Lowe a vrut o colaborare cu Atari pentru proiect, insa conducerea IBM nu a vrut, insa i-a dat voie sa colaboreze si cu alte companii, astfel ca Lowe a folosit sistemul MS-DOS 1.0 de la Microsoft si procesor 8088 de la Intel.

O echipa de 12 oameni a lucrat un an la proiect, iar computerul a fost lansat in august 1981, la pretul de 1.565 dolari (circa 4.000 de dolari in banii actuali). Computerul s-a vandut in primul an in 250.000 de exemplare si, printre lucrurile speciale se numara si cel legat de faptul ca putea rula jocul video Pac-Man.

Computerul a fost un mare succes si a aratat cat de importanta este colaborarea in domeniu intre firme specializate pe diverse tipuri de produse. IBM daduse lovitura, insa a facut doua mari greseli, dupa cum explica The Register.

Pentru ca a folosit componente de la terte parti, IBM nu a avut control asupra design-ului, iar chip-ul BIOS ROM era singura componenta asupra careia IBM avea control pe partea de copyright. Apoi IBM nu a facut cu Microsoft o intelegere pentru ca firma lui Bill Gates sa il foloseasca doar pe terminale IBM. Gates l-a vandut mai multor companii in anii urmatori si a ajuns standard pentru industrie.

Lowe a plecat in 1988 de la IBM, a lucrat la Xerox pana in 1991 cand a preluat conducerea Gulfstream, companie ce producea aeronave de business.