La o zi dupa ce s-a dezvaluit ca serviciile secrete din SUA si Marea Britanie extrageau date personale pana si din aplicatii mobile precum Angry Birds, ies la iveala noi lucruri despre cum serviciul secret britanic GCHQ monitoriza comportamentul user-ilor pe YouTube si Facebook in timp real, arata noi documente furnizate de Edward Snowden catre NBC News. Informatiile au fost colectate fara consimtamantul companiilor.

Intr-o prezentare obtinuta de NBC este descrisa o operatiune numita Squeaky Dolphin, operatiune desfaurata de britanici pentru a le arata americanilor de la NSA ce capacitati de monitorizare exista.

Ca si exemple de informatii, au fost prezentate tabele cu numarul de oameni dintr-un anumit oras care au intrat pe un site de job-uri, dar si grafice cu numarul de londonezi care au dat Like pe Facebook la link-uri cu stiri despre secretarul american al apararii Liam Fox.

Exemplele arata ca agentiile au acces la informatii personale si, desi documentele nu au prezentat si nume de utilizatori, e de banuit ca, daca GCHQ poate obtine atat de mult date, poate ajunge si la liste de useri si intocmi face la nevoie dosare individuale cu comportamentul online.

Agentia GCHQ a prezentat in 2012 celor de la NSA acest program pilot pentru a arata cat de departe poate merge cu supravegherea, iar partea grava este ca informatiile au fost colectate fara stirea companiilor.