Serviciul de Telecomunicatii Speciale, administratorul site-ului Presedintiei, afirma ca acesta nu a fost "spart" niciodata, precizarile fiind facute in contextul in care DIICOT a anuntat ca audiaza un barbat suspectat de accesare fara drept a sistemului informatic al serverului www.presidency.ro.

Intr-un comunicat transmis miercuri Mediafax, reprezentantii Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) precizeaza ca site-ul Presedintiei nu a fost "spart niciodata", iar STS nu a depus vreo plangere penala in acest sens.

"Administratorul site-ului www.presidency.ro este Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). Site-ul mentionat nu a fost spart niciodata. STS nu a facut niciodata vreo plangere penala in acest sens", mentioneaza reprezentantii STS.

UPDATE: Barbatul acuzat ca a spart site-ul Presedintiei obtinand ilegal date din 62.000 de carduri, retinut

Barbatul suspectat ca a spart site-ul Presedintiei Romaniei si ca a obtinut ilegal date din 62.000 de carduri bancare, de pe care apoi a retras bani, a fost retinut, miercuri, de catre procurorii DIICOT Cluj, informeaza Mediafax.

Conform DIICOT, barbatul a fost retinut pentru 24 de ore pentru infractiuni informatice, dupa ce a fost audiat in cursul diminetii de miercuri, urmand ca joi sa fie prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva.

Potrivit unui comunicat de presa transmis miercuri de DIICOT, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj, impreuna cu ofiteri de politie judiciara de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj-Napoca, au desfasurat mai multe activitati privind combaterea infractiunilor informatice si spalarii de bani, suportul de specialitate fiind asigurat de Serviciul Roman de Informatii.

Astfel, in cauza exista suspiciunea ca, in perioada 2010 - martie 2014, "numitul B.S.T. a detinut fara drept datele a 62.000 de carduri bancare unice, date care au fost obtinute in mod ilicit si care permiteau, in urma accesarii in mod neautorizat a unor sisteme informatice, efectuarea unor operatiuni de retragere in numerar, incarcare sau descarcare a unui instrument de moneda electronica ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fara consimtamantul titularului, a unui instrument de plata electronic sau a datelor de identificare care permit identificarea acestuia, date care urmau a fi folosite in vederea prejudicierii utilizatorilor reali".

De asemenea, exista suspiciuni ca acesta "a transmis in mod neautorizat catre alte persoane 3.449 de card-uri bancare unice, continand date de identificare ale unor carduri bancare apartinand unor utilizatori, date care au fost obtinute in mod ilicit".

Potrivit sursei citate, ulterior, sumele de bani reprezentand contravaloarea datelor de carduri bancare transmise de barbat in mod neautorizat erau trimise prin intermediul Western Union sau Money Gram unei alte persoane, U.A., ori erau convertite in moneda virtuala, prin intermediul unor site-uri specializate in achizitionarea si tranzactionarea monedei virtuale bitcoin, site-uri care asigurau anonimatul beneficiarului.

Valoarea monedelor virtuale detinute de catre barbat era transformata in moneda conventionala - dolari sau euro - si ulterior transferata in conturile acestuia deschise la banci din Romania sau in conturile numitei U.A, se arata in comunicatul DIICOT.

Din aceste conturi, acestia faceau in mod repetat retrageri in numerar, folosind o parte din sumele de bani astfel obtinute in vederea achizitionarii de bunuri.

Valoarea totala a sumelor de bani obtinute in urma savarsirii infractiunilor identificate pana la acest moment in cauza este de 643.564 de lei.

Potrivit DIICOT, exista suspiciuni ca barbatul "a procedat la accesarea fara drept a sistemului informatic care gazduieste server-ul www.presidency.ro, site-ul oficial al Presedintiei Romaniei, accesul la acest sistem informatic fiind restrictionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, in scopul obtinerii de date informatice, prin folosirea fara drept a unor programe detinute si utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice".

In urma perchezitiilor domiciliare facute in acest caz, au fost gasite sumele de 153.000 de euro si 41.000 de dolari, asupra carora vor fi instituite masuri asiguratorii.

De asemenea, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj vor audia mai multe persoane, urmand a fi dispuse ulterior masuri legale in cauza.

Surse din randul anchetatorilor au declarat pentru Mediafax ca principalul suspectul in acest caz se numeste Teodor Bors, are 37 de ani, locuieste in Cluj-Napoca si nu are ocupatie.