Aplicatia de mesagerie instant WhatsApp a depasit pragul de 500 de milioane de utilizatori, cele mai mari patru state ca numar de useri fiind Brazilia, Mexic, India si Rusia. Jan Koum, ucaraineanul care a fondat aplicatia cumparata recent cu 19 miliarde dolari de Facebook, spune ca exista cam doua miliarde de smartphone-uri in lume, dar peste jumatate de miliard nu au internet fiindca proprietarii nu isi permit conexiune de date,

WhatsApp a fost preluata in februarie de Facebook, pentru 19 miliarde dolari, suma fiind considerata de multi nerealista. Aplicatia este foarte populara datorita simplitatii ei, iar numarul de utilizatori creste in medie cu 25 milioane/luna, depasind 500 de milioane. Utilizatorii trimit zilnic zeci de miliarde de mesaje, 700 de milioane de poze si 100 de milioane de clipuri.

Koum spune, citat de TIME.com. ca se poate ajunge la un miliard de utilizatori, mai ales ca foarte multi descopera internetul in tarile sarace datorita telefoanelor low-cost cu sistemul de operare Android. Cele mai mari tari ca numar de utilizatori sunt Brazilia, Mexic, India si Rusia si ajuta si faptul ca pe unele telefoane WhatsApp vine preinstalata.

Koum estimeaza ca in lume exista doua miliarde de smartphone-uri, insa partea trista este ca cel putin jumatate de miliard nu ajung niciodata pe internet, fiindca proprietarii nu isi permit conexiune de date.

Jan Koum, cel mai important om din WhatsApp, are o poveste interesanta fiindca s-a nascut acum 37 de ani intr-un sat de langa Kiev, mama sa fiind casnica, iar tatal, angajat in constructii. Ascesiunea lui Koum a inceput la 16 ani cand mama sa a emigrat in SUA, la Mountain View.

Brian Acton si Jan Koum, cei doi fondatori ai WhatsApp, s-au cuoscut in 1997 pe cand lucrau la Yahoo!. WhatsApp a fost fondata in 2009 si in 2011 un fond de investitii Sequoia Capital a fost singurul care a indraznit sa investeasca in aplicatia despre care multi au spus ca nu difera cu nimic de concurenta. Sequoia a venit cu opt milioane dolari.

Lucrurile au evoluat insa, iar WhatsApp gestioneaza 27 de miliarde de mesaje pe zi. In august numarul lunar de useri a trecut de 300 milioane, iar in octombrie, de 350 milioane.