Microsoft a facut la conferinta CODE o demonstratie prin care un program aflat in faza de teste traduce o discutie de pe Skype intre doua persoane ce vorbesc engleza, respectiv germana. Traducerea este reprodusa vocal si, chiar daca nu este perfecta, reprezinta inceputul unui program care se va extinde. Skype Translator este inca un produs aflat in stadiu de dezvoltare care pana la finalul acestui an va fi disponibil in versiune beta pentru device-urile ce ruleaza Windows 8.1, spun cei de la Microsoft.

Microsoft spune ca Skype Translator este o inovatie ce permite eliminarea barierelor geografice si de comunicare prin traducere speech-to-speech in timp real. Sunt multe de perfectat si trebui sa se adauge noi limbi, insa compania spune ca se afla la inceputul unui proiect consistent.

Programul a rezultat dupa o colaborare intre Skype (cumparata in 2011 de Microsoft) Bing ( motorul de cautare al Microsoft) si divizia Research Lab a gigantului american. Au fost folosite elemente de procesare a limbajului dar si elemente de "machine learning" (o ramura a inteligentei artificiale ce permite sistemelor sa "invete" din cantitatile de date primite si sa distinga intre diverse tipuri de exprimari).

Skype Translator este inca un produs aflat in stadiu de dezvoltare, care va fi disponibil in versiune beta pentru device-urile ce ruleaza Windows 8.1 pana la finalul acestui an.

Partea de "language recognition" este similara cu cea folosita la noul asistent vocal Cortana, prezentat recent de companie.

Microsoft a cumparat in 2011 Skype, cu 8,5 miliarde dolari.