Tribunalul Bucuresti l-a condamnat vineri pe hackerul Marcel Lazar Lehel, cunoscut sub numele de Guccifer, la 7 ani de inchisoare cu executare, dupa ce a spart conturile de e-mail ale directorului SRI George Maior, ale europarlamentarului Corina Cretu si ale unor vedete, anunta Mediafax. Marcel Lazar Lehel a fost condamnat la cate 3 ani de inchisoare pentru spargerea conturilor de e-mail ale directorului SRI George Maior si ale europarlamentarului Corina Cretu.

Instanta a dispus contopirea pedepselor si aplicarea unui spor de pedeapsa de un an, astfel incat hackerul Guccifer a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare in acest dosar.

Totodata, instanta a constatat ca Marcel Lazar Lehel a mai fost condamnat, in 8 februarie 2012, de Judecatoria Sectorului 3, la 3 ani de inchisoare cu suspendare, pentru spargerea conturilor de e-mail ale unor vedete.

Astfel, instanta a adaugat pedeapsa de 3 ani la condamnarea din dosarul privind spargerea conturilor de e-mail a cu executare le lui George Maior si Corinei Cretu, hackerul urmand sa execute o pedeapsa de sapte ani de inchisoare, daca decizia ramane definitiva. Tribunalul Bucuresti a precizat ca decizia din 2012 a Judecatoriei Sectorului 3 este definitiva intrucat nu a fost contestata.

De asemenea, instanta i-a interzis lui Lehel mai multe drepturi, pe o durata de trei ani dupa executarea pedepsei principale.

Prin decizia de vineri, Tribunalul Bucuresti a mentinut masura arestarii preventive a lui Marcel Lazar Lehel, acesta fiind incarcerat din 22 ianuarie. Instanta a mai dispus confiscarea de la Lehel a unui laptop.

Judecatorul a luat act ca George Cristian Maior si Corina Cretu nu s-au constituit parti civile.

Decizia nu este definitiva, putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

  • Familia Bush, Corina Cretu si Colin Powell - printre "victimele" lui Guccifer

Hackerul Marcel Lazar Lehel a recunoscut, la ultimul termen de judecata, ca a spart conturile de e-mail ale directorului SRI, George Maior, ale europarlamentarului Corina Cretu si ale unor vedete, el fiind judecat prin procedura simplificata. "Am recunoscut si recunosc toate faptele de care sunt acuzat. Solicit judecarea cauzei pe baza probelor administrate pe parcursul urmaririi penale. Regret faptele savarsite. (...) Pe parcursul acestui proces, procurorii DIICOT spuneau ca as fi pericol la siguranta nationala. As spune ca este vorba despre trei conturi de e-mail particulare care au fost preluate de mine fara sa existe un prejudiciu material sau vatamare corporala. Probabil, toata lumea a avut intr-o zi contul spart. Eu, personal, am avut cinci conturi sparte si nu m-am dus la DIICOT. Faptele nu sunt nici pe departe atat de grave. Sunt trei conturi personale, nicidecum de serviciu ", a spus Guccifer in fata instantei, la termenul din 26 mai.

Pe 18 martie, hackerul Marcel Lazar Lehel a fost trimis in judecata pentru infractiuni informatice, fiind acuzat ca a spart conturile de e-mail si Facebook ale mai multor vedete si casutele postale electronice ale directorului SRI, George Maior.

Hackerul ar fi transferat neautorizat, in sistemul sau informatic, datele aflate in conturile de e-mail compromise, iar apoi ar fi divulgat continutul corespondentei catre public, "actiuni frauduloase savarsite in scopul lezarii intimitatii in mediul on-line si denigrarii imaginii publice ale persoanelor in cauza".

Marcel Lazar Lehel a fost prins in 22 ianuarie, de procurorii DIICOT, in urma unei perchezitii la locuinta acestuia din judetul Arad. Barbatul a fost arestat preventiv in 23 ianuarie, in urma unei decizii a Judecatoriei Sectorului 5.

Marcel Lazar Lehel, care folosea pseudonimele "Guccifer" si "Micul fum", ar fi accesat conturile de e-mail si de Facebook ale unor persoane publice, printre care Colin Powell, membri ai familiilor Bush si Rockefeller si oficiali ai administratiei Obama.

Printre cei afectati de actiunile lui "Guccifer" se afla si actorul american Steve Martin, John Dean, fostul consilier al presedintelui Richard Nixon, actrita Mariel Hemingway, trei membri ai Camerei Lorzilor din Marea Britanie, Laura Manning Johnson, fost analist CIA, George Roche, fost secretar al Fortelor Aeriene, si presedintele MetLife (companie de asigurari).

Ulterior, el a divulgat continutul corespondentei catre public, prin intermediul retelei de socializare, postand pe conturile personale create special in acest scop - "Micul fum" si "Thevem Theven" informatii si date confidentiale, respectiv fotografii, mesaje electronice si alte discutii private purtate de catre partile vatamate pe conturile de socializare si aplicatiile de chat.

In august 2013, "Guccifer" a postat pe pagina sa de Facebook un link catre o corespondenta prin e-mail intre fostul secretar de stat american Colin Powell si europarlamentarul PSD Corina Cretu. "Un tradator al patriei", a scris hackerul pe wall-ul lui Powell pe Facebook, atasand un link spre un drive Google cu e-mailuri primite de Powell de la Cretu in perioada 2010-2011, prin contul sau pe AOL. In aceste e-mailuri, Cretu il numeste pe Powell, originar din Bronx, New York, "dragostea vietii mele" si sugereaza ca scrie despre o poveste de dragoste mai veche, potrivit TheSmokingGun.com. Fostul secretar de stat american a fost nevoit sa ofere clarificari despre relatia sa cu Corina Cretu, in urma acestor dezvaluiri.