​In ultimele luni, pe un canal YouTube au fost incarcate aproape 80.000 de filmulete foarte ciudate, toate de 11 secunde si cu un fond sonor sacaitor. Sunt doar imagini cu dreptunghiuri albastre si rosii pe fond alb, iar intamplarea a nascut teorii fanteziste cu extraterestrii si spioni. Ei bine, misterul a fost rezolvat si s-a confirmat ca Google a urcat clipurile pe site pentru a testa si ajusta calitatea upload-ului, scrie Engadget.

Asa arata clipurile bizareFoto: Captura YouTube

Totul a inceput in septembrie 2013 cand un user de YouTube pe nume Webdriver Torso a inceput sa urce pe retea in nestire filmulete ce par fara sens. Acum s-a ajuns la peste 78.000 de video-uri si, cu doua exceptii, toate sunt pe acelasi tipar: au 11 secunde, un sunet sacaitor ce te duce cu gandul la vechile modem-uri de dupa 1995 si cate zece slider-uri cu dreptunghiuri albastre si rosii pe fond alb.'

Doar doua clipuri sunt diferite: unul care poate fi vazut doar din Franta, contra cost, unde sunt cateva secunde dintr-un serial de desene animate si altul care tine doar sase secunde si contine o imagine a Turnului Eiffel si a unui laptop ce era deschis pe Facebook.

Fiind singurul clip in care se vedea ceva (mai) concret, comentatorii au inceput sa speculeze locul de unde a fost facuta filmarea (hotelul, zona). Clipul mai are inca un element unic pentru cele aproape 80.000 si anume o postare a detinatorului canalului de YouTube care spune "Matei is highly intelligent." (Matei e foarte inteligent). Cum Matei e rar intalnit ca nume propriu in alta limba decat romana, nu putem sa nu ne gandim daca nu cumva aceste clipuri au legatura cu un roman excentric si priceput...

Oamenilor le plac misterele, asa ca nu puteau lipsi teoriile fanteziste cu iz "interplanetar". Unii au spus ca extraterestrii incearca sa comunice cu noi, altii ca din contra, noi le trimitem mesaje codate sub forma acestor dreptunghiuri imprastiate pe fond sonor bizar, O alta teorie, ceva mai "pamanteasca", ar fi ca acestea sunt mesaje codate pe care doar anumite retele de spioni le pot intelege.

Ei bine, pornind de la descoperirile facute de un blogger italian si de la demersuri facute de diverse site-uri s-a ajuns sa se rezolve misterul, cei de la Engadget obtinand confirmare de la Google care a spus ca Webdriver Torso este un canal creat de companie pentru a face teste video si de upload pe site-ul YouTube (parte a Google)

"Nu va vom oferi niciodata upload-uri lente sau dupa care calitatea video-ului se pierde si nu va vom dezamagi niciodata cu redare la calitate proasta pe YouTube. Tocmai de aceea facem teste precum Webdriver Torso", a spus compania, la solicitarea Engadget.

Practic este un canal prin care Google evalueaza calitatea video-urilor urcate pe YouTube. Clipurile sunt trimise la serverele YouTube si comparate cu varianta initiala pentru a se vedea daca s-a deteriorat calitatea.

A fost o pura intamplare ca acest cont cu clipuri plictisitoare si cu totul neinteresante a devenit viral si a generat teorii, iar Google a intrat in joc si a lasat lumea sa speculeze.