Agentia de presa AP va testa software automat care sa scrie stiri despre rezultatele financiare ale companiilor, scopul fiind ca numarul de astfel de stiri pe flux sa creasca de la 300 pe trimestru, la 4.400. Agentia spune, citata de USA Today, ca nu va renunta la reporteri, ci oamenii se vor concentra pe a scrie despre semnficatia rezultatelor financiare.

AP testeaza, incepand cu luna iulie, softwaere automat de scriere care sa fie folosit pentru redactarea stirilor economice despre rezultatele financiare ale companiilor. Aceste stiri au un anumit tipar si o anumita structura, astfel ca se preteaza software-ului automat. Acest soft, furnizat de compania Automated Insights, se va aplica pentru redactarea de stiri scurte de 150-300 de cuvinte si articolele vor fi verificate de editori umani inainte de a fi puse pe fluxul oficial al agentiei.

Soft-ul utilizeaza algoritmi pentru a depista informatii noi si tendinte din datele seci si le va descrie intr-un mod narativ. In functie de tipul stirii, programul poate cauta intre datele istorice, poate face comparatii si poate culege cuvintele pe care le considera cel mai potrivite dintr-o "colectie" uriasa.

Rapoartele financiare ocupau mult timp din timpul redactorilor, iar cei de la AP spun ca soft-ul de scriere automata le va permite oamenilor sa se concentreze pe explicarea cifrelor sau pe alte stiri. In plus, AP va putea avea pe flux 4.400 de stiri cu rezultate financiare in fiecare trimestru, de peste zece ori fata de prezent.

Soft-ul de la Automated Insights este deja folosit de AP la sectiunea legata de descrieri si statistici despre liga de fotbal american NFL.