​Xiaomi, companie ce a devenit recent al treilea producator mondial de smartphone-uri, s-a aratat gata de a investi un miliard de dolari pentru a-si dezvolta oferta de continut TV in ideea de a creste vanzarile de televizoare smart, dar si de tablete si smartphone-uri. Xiaomi creste puternic si vrea sa vanda in 2015 o suta de miliioane de smartphone-uri pe plan mondial. Cele mai noi estimari sunt ca grupul ar valora peste 40 miliarde dolari.

Xiaomi e cunoscuta pentru smartphone-urile sale, cateva modele vanzandu-se si in Romania, dar in 2013 a lansat televizoare smart si acum promite investitii de un miliard de dolari in continut TV care sa faca aceste produse mai atractive.

Investitiile vor fi directionate mai ales spre China, piata cu 620 de milioane de internauti unde serviciile de video on demand si platformele de streaming sunt in crestere accelerata. Xiaomi va avea insa concurenti puternici. precum Tencent, Baidu si Alibaba.

Xiaomi l-a pus la conducerea diviziei TV pe Chen Tong, un fost director de la gigantul de internet Sina Corp. Divizia TV include programul Xiaomi TV, dar compania vinde si set-top box-uri. Investind masiv in continut TV intr-o tara unde exista o cerere foarte mare de seriale noi, compania spera ca va creste gradul de interactiune dintre TV-uri si tabletele sale si implicit va ajuta vanzarile.

Cel mai nou studiu IDC pune Xiaomi pe locul trei la livrarile de smartphone-uri pe plan mondial, cu 17,3 milioane unitati trimestrul trecut, ceea ce inseamna o cota de 5,3%. Samsung are 23,8%, iar Apple, 12%. Si in Romania magazinele online au la vanzare smartphone-uri Xiaomi, pe eMAG preturile fiind, spre exemplu, intre 650 si 1.250 lei.

Xiaomi a fost supranumita "Apple al Chinei" datorita abordarii profesioniste, o dovada fiind si aducerea in functia de vicepresedinte a lui Hugo Barra, o figura cunoscuta a Google. O diferenta fata de alte companii chineze tine de faptul ca Xiaomi a lansat si modele cu specificatii bune la care si marja de profit este mare, in timp ce alti rivali chinezi vand masiv smartphone-uri de sub 60-70 de dolari, insa cu caracteristici modeste.

Compania are peste 3.000 de angajati si cifra de afaceri a trecut de cinci miliarde dolari in 2013 cand a vandut 18,7 milioane de smartphone-uri, majoritatea covarsitoare in China. In primul trimestru din 2014 vanzarile au fost de 11 milioane unitati, in al treilea au urcat la 17,3 milioane, iar obiectivul pentru intreg anul este de 60 milioane unitati, ceea ce e realizabil tinand cont de lansarea pe pietele mari unde acum nu e prezenta.

Pentru 2015 obiectivul este si mai indraznet: 100 de milioane de smartphone-uri. Compania a lansat o gama de routere, dar si un televizor de 47 inci ce ruleaza sistemul de operare Android.