Grupul nipon Canon a anuntat ca va face cea mai mare achizitie din istoria sa, urmand sa plateasca 2,8 miliarde dolari pentru Axis AB, producator suedez de camere de supraveghere. Vanzarile pe segmentele camere foto si imprimante nu mai sunt la nivelul din vremurile bune, Canon cautand activitati secundare cu care sa isi creasca profitabilitatea.

Sediul Axis din Lund, SuediaFoto: Axis

Canon este cel mai mare producaror mondial de camere foto, insa pe acest segment vanzarile au scazut in ultimii trei ani fiscali, sub asaltul smartphone-urilor care fac poze tot mai bune. Pe segmentul imprimantelor, vanzarile au crescut, dar Canon tot are nevoie de activitati noi si de aceea a ajuns la o intelegere pentru a cumpara Axis, companie suedeza din domeniul CCTV (camere de supraveghere cu circuit inchis).

Pretul de 340 coroane suedeze/actiune oferit este cu 50% mai mare decat cotatia de la bursa din Stockholm (227 coroane). Compania Axis a fost fondata in 1984, are 1.950 de angajati si profitul anul trecut a fost de peste 60 milioane dolari, in timp ce vanzarile au depasit 600 milioane dolari.

Axis este cunoscuta pentru camerele de supraveghere vandute mai ales centrelor comerciale si cazino-urilor, jumatate din venituri fiind realizate in SUA.

Canon vinde si in prezent camere video de supraveghere, insa achizitia o va transforma intr-unul dintre cei mai mari jucatori din domeniu.