​Microsoft a prezentat la evenimentul Build 2015 noi aplicatii ale ochelarilor computerizati care genereaza imagini 3D ce se suprapun realitatii inconjuratoare. Compania a facut noi demonstratii cu tehnologia care este integrata in Windows Holographic Platform care ii incurajeaza pe dezvoltatori sa creeze aplicatii in sistemul Windows 10. Dispozitivul HoloLens seamana cu ochelarii de schi, iar compania spune ca sunt "primii ochelari holografici computerizati autonomi" fiindca pot functiona fara a fi sincronizati cu smartphone-ul sau PC-ul. Nu se stie insa cand vor fi lansati public si nici cat vor costa.

Microsoft HoloLensFoto: Microsoft

Microsoft a facut prima prezentare HoloLens in ianuarie, iar acum a venit cu noi exemple de functionalitati ale tehnologiei holografice despre care Microsoft spune ca trebuie luata in serios.

Microsoft a facut noi demonstratii cu un robot real care se transforma intr-un companion antropomorfic din desene animate cand era privit prin ochelarii speciali. Au fost prezentate si clipuri in care se pot vedea aplicatiile in domeniul arhitecturii si al anatomiei.

Microsoft va da posibilitatea dezvoltatorilor sa creeze aplicatii care sa functioneze in Windows 10 si sa poate fi rulate cu ajutorul acestor ochelari care combina hologramele cu realitatea inconjuratoare. Practic pot fi create si manipulate diverse modele 3D, proiecte complicate devenind simple si la indemana celor care nu se pricep extrem de bine la tehnologie.

Microsoft a anuntat si un parteneriat cu motorul de joc (game engine) Unity, astfel ca vor putea fi create diverse jocuri 3D care vor fi spectaculoase in gratiete tehnologiei holografice. Mai important este faptul ca parteneriatul nu se va limita la distractie (jocuri) ci si la aplicatii serioase, precum tele-medicina.

Despre Hololens

"Ochelarii" Hololens au procesoare de imagine si genereaza holograme, imaginile 3D ale unor obiecte putand fi vazute in combinatie cu mediul din jurul utilizatorului, acest imagini putand fi controlate cu ajutorul mainilor, dar si cu ochiul. Spre exemplu, poti avea un mic castel virtual 3D pe masa din bucatarie si il poti misca sau ii poti schimba forma.

Ecranul este transparent, astfel ca utilizatorul vede si ce e in jurul sau spre desoebire de ochelarii de realitate virtuala la care nu vezi nimic in jur. Tocmai de aceea, Microsoft foloseste termenul de "mixed reality", adica "realitate combinata" , un amestec intre lumea reala din jur si "realitatea augmentata", prezenta in forme simple in diverse aplicatii de smartphone.

"Hologramele pot deveni o parte a vietii noastre cotidiene", spunea in ianuarie, Alex Kipman, seful proiectului Windows Holographic. Microsoft spune ca dezvoltatorii pot construi obiecte virtuale intr-un spatiu 3D, obiecte care se vor comporta ca si cele reale cand interactionezi cu ele. Aceste obiecte pot deveni 100% reale in viitor, utilizatorii putand sa le printeze la imprimanta 3D.

Compania spune ca "ochelarii" vor putea fi folositi si la proiecte educationale, dar ar putea fi o unealta utila si pentru arhitecti, putand fi vizualizate machete 3D. Pentru succesul comercial se va insista pe partea de jocuri insa, fiindca este un segment spectaculos care genereaza vanzari si interes.

Un atuu tine de faptul ca acest dispozitiv este autonom in functionare, are procesoare video, are propria unitate de sunet si nu depinde de smartphone sau PC. O mare necunoscuta este autonomia bateriei care nu poate fi prea mare, data fiind grafica utilizata.