Uber, controversata aplicatie mobila de transport persoane, a facut o oferta de 3 miliarde dolari pentru Here, divizia de harti a Nokia, spun surse citate de New York Times. Here este o companie valoroasa fiindca detine 80% din piata sistemelor de navigatie preinstalate pe autoturisme, iar compania este dorita si de un consortiu format din BMW, Audi, Mercedes-Benz si Baidu.

Here este divizia de harti a Nokia care, fata de alte segmente ale business-ului fostului conglomerat finlandez, este extrem de respectata in piata si are 6.000 de angajati la venituri de 1,1 miliarde dolari/an.

Desi Google are peste un miliard de utilizatori pe Maps, iar Nokia are cam de zece ori mai putin pe hartile sale, Nokia are o pozitie extrem de puternica pe piata auto, detinand o cota de 80% pe sistemele de navigatie preinstalate pe diverse autoturisme,

Divizia Here a Nokia investeste anual sute de milioane de dolari in actualizarea hartilor si face zilnic sute de mii de mici update-uri. Doar Google si Apple ofera harti atat de detaliate si actualizate, domeniul cartografierii digitale fiind extrem de important acum cand multe companii de tehnologie isi bazeaza serviciile pe date de localizare.

Nu e de mirare ca Uber e interesata de companie, dat fiind ca astfel de harti se fac greu si se actualizeaza cu costuri mari. Uber si-ar putea imbunatati aplicatia datorita hartilor Nokia si mai ales si-ar micsora dependenta de hartile Google, companie care va concura in anumite segmente si cu Uber, dar si cu gigantii auto, dat fiind ca Google lucreaza la un proiect de masina care se poate conduce singura.

De divizia Here este interesat si un consortiu format din BMW, Audi, Mercedes-Benz si gigantul online chinez Baidu. Sursele spun ca daca acest consortiu va castiga, ar urma sa dea drept de licentiere pentru harti si altor constructori auto. In acest mod, hartile Nokia si-ar pastra o cota de piata mare in industria auto si ar impiedica si patrunderea pe scara larga a Google si Apple.