Virusul Tinba v3, asupra caruia compania IBM a avertizat ca a fost configurat special pentru a ataca piata bancara romaneasca, se afla in atentia SRI, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al institutiei, Sorin Sava, insa virusul nu a facut pana in prezent victime.

"SRI are in atentie si riscul potential ca sistemul bancar din Romania sa fie tinta unor atacuri cibernetice derulate prin intermediul aplicatiei mentionate, cunoscuta sub denumirea de Tinba v3. Este o aplicatie malitioasa, activa din 2012, care vizeaza in special clientii bancilor. Versiunea acesta este prima din generatia din Tinba care este adaptata pietei bancare romanesti. Din investigatiile noastre, pana in prezent nu s-a confirmat existenta unor victime in tara noastra", a declarat purtatorul de cuvant al SRI, care a adaugat ca aceasta aplicatie se afla in atentia Serviciului inca de la data aparitiei.

SRI precizeaza ca Romania reprezinta o tinta a atacurilor cibernetice din partea entitatilor ostile, atat actori statali, cat si nonstatali, fapt confirmat de "miile de alerte zilnice" receptionate. "De exemplu, in intervalul 12-13 august au fost peste 38.000 de atacuri cibernetice, (...) materializate in urma receptionarii unor mesaje e-mail cu atasamente malitioase de tip ransomware", a mai spus purtatorul de cuvant al SRI.

SRI investigheaza atacurile cibernetice ce vizeaza infrastructurile cibernetice de interes national si furnizeaza beneficiarilor legali informatii necesare prevenirii, stoparii si limitarii consecintelor unor astfel de atacuri cibernetice, mai precizeaza institutia.

Citeste si: IBM a descoperit un program malware conceput pentru a ataca exclusiv 12 banci din Romania