Peste 250 milioane de lei au fost investiti in ultimii ani in 400 platforme online care vizeaza imbunatatirea managementului documentelor sau realizarea unui proces decizional participativ in administratia centrala, informeaza Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic (MCPDC), citat de Agerpres.

Sistemul e-RomaniaFoto: MCSI

Datele provin din centralizarea informatiilor transmise MCPDC, la preluarea mandatului Guvernului Dacian Ciolos, in decembrie 2015.

Peste 80% din aceste fonduri provin din surse externe nerambursabile.

Principala concluziei a analizei facute de MCPDC este ca niciuna dintre platformele online dezvoltate de administratia publica nu promoveaza un spatiu prietenos pentru dezbateri si comunicare publica eficienta cu cetatenii.

Cea mai mare investitie s-a facut la Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala (MCSI) - platforma e-Romania/Forumul Democratiei Participative, cu un buget de 52.106.360 lei, conform datelor comunicate de MCSI, platforma fiind predata reprezentantilor Ministerului in 2013.

Cele mai multe asemenea investitii, cu finantare externa (din punct de vedere al numarului de aplicatii) s-au facut la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) - 11 aplicatii/platforme online si la Ministerul Justitiei (MJ), care a alocat peste 20.000.000 lei pentru implementarea Portalului N-Lex, pentru asigurarea accesului rapid la legislatia nationala si internationala, prin portalul european N-Lex.

La polul opus, conform datelor furnizate de ministere, se afla Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) si Ministerul Fondurilor Europene (MFE), care nu detin platforme altele decat site-urile institutiilor.

Ministerul Apararii Nationale (MApN) este in topul institutiilor centrale, ca numar de instrumente online realizate - 40, dintre care 2 sunt in constructie, toate fiind realizate de personalul MApN.

Ministerul pentru Consultare Publica sustine ca a primit raspuns la solicitarea sa doar de la 12 ministere.

MCPDC mai sustine ca majoritatea acestor instrumente online de comunicare sunt orientate catre afisare/publicare a informatiilor din domeniul de activitate al acestor entitati, astfel incat dezvoltarea unei platforme prietenoase menita a stimula consultarea publica ramane in continuare o provocare.

La nivel minimal, conform prevederilor Legii nr. 52/2003, legea privind transparenta procesului decizional, ministerele afiseaza (pentru o perioada medie de 10 zile) proiectele de acte normative pentru eventuale sugestii de la cetateni, insa practici de autentica consultare publica, mai ales prin instrumente online de comunicare, se intampla mai degraba ocazional.

Situatia detaliata a acestor platforme, la preluarea mandatului Guvernului Ciolos, este disponibilaAICI